Fungerer ikke godt nok: SF i opgør med jobcentrene

SF lægger op til et opgør med de hårdt kritiserede kommunale jobcentre. Forud for den gennemgribende reform af beskæftigelsesindsatsen foreslår regeringspartiet nu, at landets 153.000 ledige selv skal kunne vælge, hvem der skal stå for deres jobformidling, kontrol og aktivering, skriver Berlingske.

Forslaget vil ifølge SF forbedre de offentlige finanser med mellem en halv og en hel milliard kroner, da partiet vurderer, at langt flere vil vælge a-kasserne, og at de vil være bedre til at få de ledige i arbejde.

»Vi må erkende, at jobcentrene ganske enkelt ikke fungerer godt nok. Vi får simpelthen ikke nok for pengene. Fordelene ved a-kasserne er, at de kender den lediges faglige kompetencer og i højere grad har interesse i at få de ledige i arbejde,« siger SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF).

I dag har kommunerne ansvaret for at få ledige i arbejde, men det er ikke mange år siden, at den rolle var tildelt netop a-kasserne. SFs udspil kommer i kølvandet på beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) stærke kritik af jobcentrenes indsats. Hun tager godt imod SFs nye forslag:

»Jeg samler alle forslag op ligegyldigt, hvor de kommer fra. Jeg håber på et bredt flertal for en ny beskæftigelsesindsats,« siger Mette Frederiksen.

Beskæftigelsesreformen bliver en af det kommende års største politiske dagsordener. Venstre er positiv over for SFs forslag, men foretrækker at overlade ansvaret til private aktører frem for a-kasserne.

»Det er et skridt i den rigtige retning, men der er stadig markant forskel på vores ønske om at hente reelle besparelser og bruge dem på erhvervsskattelettelser og regeringens plan,« siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).

Dansk Arbejdsgiverforening advarer direkte imod at lægge ansvaret for kontrollen over til a-kasserne og frygter, at det vil medføre »mere slør« i beskæftigelsesindsatsen.

»Man kan ikke lade a-kasserne bestemme, hvad deres medlemmer skal gøre, hvis det samtidig er kommunen, der skal betale,« siger DA-direktør Henrik Bach Mortensen.

 

Dagens Gossip