Fynsk guldskat fundet ved et tilfælde

I markens overflade lå der således en armring, to mundblik til sværdskeder af guldtråd samt to mindre ringe, og med en samlet vægt på 261 gram hører fundet til blandt de større skattefund i området de seneste år, forklarer afdelingsleder ved Arkæologi Sydfyn, Per O. Thomsen.

»Det er sjældent, fordi det er en relativt stor samlet skat, der ligger der. Det er ikke noget, der dukker op hvert eller hvert andet år - heller ikke i et område som Gudme, hvor der ellers bliver fundet rigtigt mange skatte,« siger han.

»I Gudme er det mere end 20 år siden, der er kommet et guldfund i samme vægtklasse. Nu lyder 261 gram ikke af meget, men det er faktisk temmelig meget guld på en gang,« siger Per O. Thomsen.

Guldet stammer formentlig fra perioden ældre germansk jernalder, hvor det sydøstlige Fyn havde udviklet sig fra et almindeligt bondesamfund til et velhavende fyrstedømme. Området er da også det sted i Danmark, hvor flest guld- og sølvskatte er dukket op, oplyser Per O. Thomsen.

De 261 gram guld blev fundet ved lidt af et tilfælde.

»Mange af de skattefund, der bliver gjort, kommer, fordi folk bruger metaldetektorer, men her er det simpelthen en, der går en tur på marken og pludselig får øje på, at guldet ligger i overfladen,« siger Per O. Thomsen.

Han mener, at det er det regnfulde danske vejr, der har bragt guldet til overfladen.

»Det er formentlig kommet med op engang i foråret, hvor man har forberedt jorden til at plante gran, og med al den regn, vi har fået i forsommeren, så er det blevet vasket frem,« forklarer arkæologen.

Fundet er blevet afleveret til Øhavsmuseets arkæologiske enhed, Arkæologi Sydfyn. Senere på året skal der laves en mindre udgravning på fundstedet.

 

Dagens Gossip