Fyrværkeri: Simon brugte beskyttelsesbriller og reddede øjnene

Det var en munter nytårsaften som så mange gange før, da Simon Moestrup fra Odense for to år siden fik en forskrækkelse, som han aldrig glemmer.

- Ifølge lægerne havde jeg nok mistet synet, hvis jeg ikke havde haft beskyttelsesbriller på, siger han i dag, knap to år efter.

Nåede ikke at reagere

Dengang fejrede Simon, der i dag er 18 år og går på gymnasiet, nytår hjemme på vejen. Stemningen foran rækkehusene var god og afslappet, men ikke useriøs eller uforsigtig. Derfor var Simon heller ikke i tvivl om, at han skulle have briller på, da han kort før midnat gik ud for at gøre klar til det store midnatsbrag.

- Jeg har én gang oplevet et batteri vælte og fyre vandret af sted, hvor en tilskuer fik svedet et øre. Derfor har jeg stor respekt for det, og så længe jeg kan huske, har jeg brugt briller nytårsaften, siger han. Det blev hans held.

En nabo havde problemer med sin lighter og kunne derfor ikke tænde det batteri, der stod klar til at blive fyret af. Simon tilbød straks at hjælpe.

- Jeg bøjer mig ned med overkroppen lidt ind over batteriet - og tænder lunten. Så brager den op i ho'det på mig. Jeg når slet ikke at reagere.

Et hul i kinden

Først langsomt går det op for ham, hvad der er sket. En gnist fra batteriet har skåret et hul i den ene kind, så han kan stikke tungespidsen igennem. Han er blevet forbrændt omkring det ene øre og ned på halsen, og øjenbrynene er svitset af. Men øjnene har ikke taget skade, fordi beskyttelsesbrillerne har taget af.

- Der blev lidt panik, men de voksne i huset reagerede hurtigt. Min mor er sygeplejerske og der var også en læge i huset. De var i stand til at være professionelle, og jeg kom på skadestuen i en fart. De fik mig lappet sammen og jeg var hjemme et par timer efter, og alt i alt slap jeg utroligt billigt, husker Simon Moestrup, og tilføjer, at han slap fra ulykken uden varige mén. Kun et enkelt lille ar på kinden fortæller historien.

- Min familie og jeg er færdige med fyrværkeri. Den oplevelse behøver vi ikke gentage. Mine kammerater fyrer stadig af nytårsaften, og det er okay med mig - men jeg tror da nok, at de tænker sig en smule mere om, efter at jeg kom til skade, siger Simon Moestrup.

Batteriet, der ramte ham, var godkendt og købt lovligt i en butik. Det er en påmindelse om at behandle al fyrværkeri med forsigtighed.

- Simon opførte sig fornuftigt, men kom alligevel til skade. Det understreger vigtigheden af at huske de fem fyrværkeriråd, inden man tænder lunten, for selv godkendt fyrværkeri kan blive ustabilt enten i forbindelse med transport eller ved opbevaring. Heldigvis huskede Simon brillerne, og derfor lever han et helt normalt liv i dag, men så heldige er det desværre ikke alle, der er, siger kampagneleder i Fyrværkerikampagnen Niels Henrik Duevang.

De fem fyrværkeriråd:

Brug altid beskyttelsesbriller

Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet fyrværkeri

Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

Hold afstand og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

Gå aldrig tilbage til en fuser

 

Dagens Gossip