Gadepræst om påsken: Svært at fejre død mand

Påsken er historien om Jesus død og genopstandelse. Ifølge kirken er påsken årets vigtigste højtid, men hvor meget kender de unge til helligdagene?

Ved de f.eks., at Jesus blev korsfæstet langfredag og genopstod påskesøndag?

Ja i grove træk, siger gade og ungdomspræst i Aalborg, Loa Mortensen.

- Det er lidt forskelligt, om de unge ved, hvad påsken handler om. Jeg møder rigtig mange, der godt ved, når jeg siger langfredag: Nå ja, det var der, Jesus blev korsfæstet og skærtorsdag det var noget med det sidste måltid, siger hun til Newspaq.

- At det så er årets vigtigste højtid. Det er jeg ikke sikker på, at unge lige fanger, siger Loa Mortensen.

Hun understreger, at det selvfølgelig er vigtigt, at Jesus blev født.

- Men han blev vores frelser og befrier, da han genopstod på tredjedagen, og de finder den tomme grav. Det er der, miraklet sker. Derfor er påsken så vigtig, siger Loa Mortensen.

Hun har flere forklaringer på, hvorfor julen har taget al opmærksomheden.

- Det er den mørke tid, hvor folk har brug for en lysfest og der er gaver. Og så er det nok nemmere at forstå at fejre, at et barn bliver født, end at en mand dør og opstår.

Det særlige for Loa Mortensen ved påsken er, at det er koncentratet af hele det kristne budskab.

- Det er utrolig stort, at vi har en frelser, der har gået hele vejen for os, siger hun.

Gadepræsten nævner også samværet omkring måltidet - de traditionelle påskefrokoster - som noget særligt ved påsken.

- Jesus spiser jo netop med alle. Selv den, der forråder ham, inviterer han til bords. Det er det ultimative måltidsfællesskab, siger Loa Mortensen og opfordrer alle til at være rundhåndede de kommende dage.

- Heldigvis er det meget moderne at give nødhjælpsgaver. Vise at man har overskud til at tænke på andre end sig selv. Det gælder særligt blandt de unge, fornemmer jeg.

Selvom danskerne godt ved, at skærtorsdag er dagen, hvor Jesus spiste det sidste måltid med sine disciple, så er det nok de færreste, der ved, hvorfor dagen hedder 'skærtorsdag'.

Navnet kommer fra det gamle nordiske ord 'skær', som betyder ren. Det henviser til, at Jesus vaskede sine disciples fødder inden måltidet.

 

 

Dagens Gossip