Galleri: Her sætter dansker ny verdensrekord

Det er ikke mere end en måned siden, Discovery Channel afslørede den 4-dobbelte verdensmester i fridykning, Stig Åvall Severinsens seneste verdensrekord. Men Stigs verdensrekorder stopper ikke her.

Selvom man ikke tror, det er muligt, har han nemlig formået at sætte endnu en verdensrekord under is. Denne gang udelukkende iført speedos.

Stig svømmede imponerende 250 fod (76,2 meter) under isen i en sø i Østgrønland og slog hermed sin egen tidligere verdensrekord, der lød på 236 fod. Stig Severinsen udtaler om forsøget:

- Dykning under is er noget, jeg har trænet i mange år. Særligt i vinterbadeklubben Jomsborg ved Århus, hvor jeg svømmer nøgen rundt i vandet og laver længere og længere dyk. Jeg nyder faktisk det meste af det og synes, det er fascinerende at opleve, hvordan kroppen reagerer under ekstreme forhold. Jeg bruger åndedrættet i høj grad og kan mærke en god effekt af forskellige teknikker, jeg har finpudset i mit liv, herunder det anerkendte ”Breatheology” system. Med træning kan man faktisk optræne en række ting i nervesystemet og ændre set-points for kroppen, såsom tolerance af høje mængder kuldioxid eller meget lave temperaturer.

Ny verdensrekord: 500 fod under Grønlands is

Før Stig slog rekorden, lød den oprindelige “klassiske” rekord på 188.6 fod (57,5 meter). Dén rekord blev sat i år 2000 af hollænderen Wim Hof. Flere og flere fridykkere prøver denne type af dykning, og der er sågar isfridykker-events rundt om i verden, blandt andet Oslo Ice Challenge i Oslo og Asikkala on the Rock i Finland.

Dog laver de fleste under disse events kun korte dyk på få sekunder eller dykker nogle få meter, da vandet er så koldt, at det straks paralyserer kroppen.

- Tricket er at få kroppens muskler til at fungere og samarbejde med sindet og holde dem igang. Jeg bruger forskellige strategier i forhold til at udholde kulde og smerte og går ofte "på den anden side" af smerten. Så det er faktisk en pragtfuld fornemmelse at lave disse dyk - det er en kæmpe udfordring, men jeg befinder mig et dejligt sted. Det er "mind over matter" - for sindet er meget stærkere end kroppen, fortæller Stig Severinsen i en pressemeddelelse.

Du kan se Stig Severinsen, når han slår de to imponerende rekorder, i programmet ‘Stig Severinsen: The Man Who Doesn’t Breathe’ i aften klokken 22 på Discovery Channel .

 

Dagens Gossip