Gallup-måling: Danskerne vil have åbenhed om partistøtte

Det viser en måling, som TNS Gallup har foretaget for Enhedslisten. Ifølge målingen er 78 procent af danskerne enige eller helt enige i, at alle donationer over en bagatelgrænse på 5.000 kroner skal offentliggøres.

»Befolkningen har et klart ønske om at vide, hvem der finansierer de politiske partier. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det skal holdes hemmeligt,« siger gruppeformand Per Clausen (Ø).

Som reglerne er skruet sammen nu, skal partierne udelukkende oplyse navnene på de firmaer og privatpersoner, der bidrager med mere end 20.000 kroner. Enhedslisten har valgt at offentliggøre alle bidrag over 5.000 kroner og mener, at de andre partier skal gøre det samme.

»Vi er ikke løbet ind i nogen, der vil støtte os, som af den grund har sagt, at det vil de ikke. Men hvis man er lidt halvflov over at støtte et parti, så synes jeg, det er bedst, at de penge bliver i lommerne på dem, der ikke vil være ved det. Eller hvis de partier, der ikke vil være ved, at de modtager penge, lader være med at modtage dem,« siger Per Clausen.

De eksisterende regler rummer et smuthul, som betyder, at partier kan modtage større beløb fra foreninger, der kanaliserer penge fra anonyme bidragydere videre. Dette smuthul skal lukkes, hvis det står til Per Clausen.

»Hvis der kommer penge fra klubber eller foreninger, der er oprettet med det klare formål at dirigere penge over i et politisk parti, skal man også vide, hvor de penge stammer fra oprindeligt. Det er et hul, der gør, at det er helt uigennemskueligt, hvor Venstre får pengene fra,« siger han med henvisning til Den Liberale Erhvervsklub, der er en af det store oppositionspartis største støtter.

Under folkemødet på Bornholm erklærede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sig villig til at revidere reglerne om partistøtte. Enhedslisten ser derfor lyst på mulighederne af at komme igennem med kravet.

»I virkeligheden er der et stort, bredt flertal for at gøre noget ved det her. Det bør vi kunne levere på til efteråret,« siger Per Clausen.

 

Dagens Gossip