Gartnerelever har massivt overarbejde

Det er ikke meningen, at elever skal være på deres læreplads i mere end 37 timer om ugen. Men udenlandske gartnerelever fra erhvervsskolen Kold College har meget overarbejde i arbejdsgiverens drivhus. Uge efter uge. Det viser lønsedler, som Fagbladet 3F er kommet i besiddelse af.

Seks udenlandske elever på fire fynske gartnerier havde samlet set overarbejde i 109 ud af 142 lønperioder.

- Gartnerier bruger i stadig større stil det offentligt betalte uddannelsessystem til at beskæftige billig, udenlandsk arbejdskraft. Misbruget af systemet betyder, at almindelige job bliver besat af underbetalte udlændinge, siger uddannelseskonsulent hos Den Grønne Gruppe i 3F Karin Olsen.

Skole: Vi blander os ikke
Den fynske erhvervsskole Kold College uddanner omkring 80 procent af alle væksthusgartnerassistenter i Danmark. Flertallet af elever på skolens uddannelse er udlændinge, der flere gange i løbet af deres uddannelse er i praktik på gartneri.

Hos Kold College siger direktør Hans Skjerning, at han ikke kender til, om skolens elever har meget overarbejde hos skolens samarbejdspartnere.

- Vi blander os ikke i det. Vi lader arbejdsmarkeds parter finde ud af de her ting. Når eleverne er i praktik, er det arbejdsgiverne, som har ansvaret, siger Hans Skjerning.

Gartneri beklager overarbejde
Gartnerier har betalt de udenlandske elever ned til godt 61 kroner i timeløn, viser lønsedlerne - 69 kroner under overenskomsten for ufaglærte på området.

På Gartneriet Firkløver i Årslev på Midtfyn har en elev haft 652 timers overarbejde, mens en anden har arbejdet 619 timer over i perioden april 2010 til april 2012. Og på Gartneriet Brylle havde en elev overarbejde i samtlige 20 lønperioder, viser hendes lønsedler.

Carsten Schroll er medejer af begge gartnerier. Om de udenlandske elevers overarbejde siger han:

- Nogle står og hopper og danser. Og så har vi nogle gange været for large. Det er lige så meget eleverne, som beder om overarbejde, siger Carsten Schroll.

- Det beklager jeg. Man skal ikke kunne bruge elever til overarbejde fast. Vi har tænkt os ikke at gøre brug af det fremover, siger han.

Gartneriejer Thorsten Lund - der sidder i bestyrelsen hos Kold College - bekræfter, at hans elever på Hawaii Gartneriet har overarbejde. Han oplyser, at han ikke kender til omfanget, men at det er mindre end 30-40 timer om ugen.

 

Dagens Gossip