Gay Pride i Beograd aflyst for tredje år

Beslutningen vækker ikke just optimisme i EU, hvor Serbien igennem flere år har kandideret til et medlemskab. EUs udvidelseskommissær, Stefan Fuele, har i en erklæring overfor AFP således meddelt, at Serbien har »forspildt sin chance for at vise respekt for grundlæggende rettigheder«.

»Jeg er forpligtet til at sikre, at kandidatlandene fuldt ud omfavner forsamlingsfrihed og ytringsfrihed, der er blandt de centrale værdier, som Den Europæiske Union er bygget på. Dette er især vigtigt i forbindelse med Serbiens tiltrædelsesforhandlinger,« siger Fuele til AFP.

Den holdning deler den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty, der mener, at Serbiens aflysning af paraden er et udtryk for, at den serbiske regering ikke ønsker at beskytte de homoseksuelle på lige fod med andre borgere i landet.

»Jeg mener, at forbuddet er et udtryk for, at den serbiske regering ikke formår at beskytte seksuelle minoriteters rettigheder. Det er en krænkelse af helt fundamentale menneskerettigheder som ytrings- og forsamlingsfrihed. Det er klart, at det tyder på, at Serbien ikke forstår de grundlæggende menneskerettigheder og værdier, som EU er bygget på,« siger Amnestys kampagnekoordinator, Helle Jacobsen.

Hun mener, at Danmark sammen med de resterende EU-lande nu skal gøre det klart overfor Serbien, at det er forpligtet til at beskytte og respektere seksuelle minoriteters rettigheder.

Ifølge AFP forventes det, at forhandlingerne om Serbiens EU-medlemskab begynder i januar.

 

Dagens Gossip