Generalstrejke lammer ferie-land

Tog holder stille, og hospitaler er kun bemandet af et nødberedskab i Grækenland tirsdag. Såvel private som offentlige fagforeninger har nemlig indkaldt til generalstrejke på grund af regeringens planer om at fyre tusindvis af medarbejdere i den offentlige sektor.

Grækenland må nok en gang slanke sine offentlige budgetter for at kunne modtage økonomisk milliardhjælp fra internationale långivere, og det har antændt vreden hos befolkningen i det sydeuropæiske land.

- Vi fortsætter vores kamp for at stoppe en politik, der tilintetgør arbejderne og driver økonomien ud i en endnu større recession, siger den private fagforening GSSE i en erklæring.

Fly til og fra hovedstaden Athen er berørt af generalstrejken, da luftfartsmedarbejdere nedlægger arbejdet i fire timer i sympatistrejke.

Arbejdsløsheden i Grækenland ligger tæt på 27 procent, og mange grækere raser over regeringens planer om at sætte 12.500 offentligt ansatte i en såkaldt "mobilitets-pulje" inden september. Hvis de ikke har fundet et job inden otte måneder, bliver de fyret.

Omkring 25.000 offentligt ansatte bliver placeret i puljen ved udgangen af 2013.

De internationale långivere har støttet Grækenland med i omegen af 1790 milliarder danske kroner. Samtidig spirer en stigende utålmodighed med Grækenland, der ifølge långiverne er for langsomme med at effektivisere den offentlige sektor på 600.000 ansatte.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip