Gidseldrama: Nordmænds skæbne uvis

Det er fredag morgen fortsat usikkert, hvad skæbnen er for otte nordmænd, der sammen med en række andre vesterlændinge har været brikker i et større gidseldrama i Algeriet.

Hæren i det nordafrikanske land forsøgte torsdag at befri gidslerne, der har været holdt fanget på et gasanlæg i den sydøstlige del af landet af svært bevæbnede islamister siden onsdag morgen.

Ifølge algeriske sikkerhedskilder blev mindst 30 gidsler dræbt under befrielsesaktionen - heriblandt flere udlændinge. To briter, tre japanere og en franskmand er blandt de gidsler, som har mistet livet, rapporterer det algeriske nyhedsbureau APS.

Angrebet har angiveligt kostet mindst 11 islamistiske gidseltagere livet, heriblandt den algeriske leder for gidseltagerne, Ben Cheneb, en berygtet militsleder.

Men ifølge APS kontrollerer den algeriske hær kun en del af det belejrede gasanlæg, og gidseldramaet ser derfor ikke ud til at være slut. Britiske og amerikanske embedsmænd siger til tv-stationen CNN, at de forventer, at kamphandlingerne fortsætter fredag.

Myndighederne i Norge har kun få bekræftede oplysninger om, hvad der er sket under militæraktionen.

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, fortalte torsdag på et pressemøde i Oslo, at fire nordmænd er reddet ud af gasanlægget.

Natten til fredag kom endnu en nordmand i sikkerhed, rapporterer NTB. Men skæbnen for de resterende otte er uvis.

Statsministeren sagde, at Norge hurtigst sender et fly med medicinsk udstyr til Algeriet. Og det norske forsvar arbejder i øjeblikket på at undersøge, hvordan en eventuel redningsaktion skal forløbe.

Repræsentanter fra den norske specialstyrke - Forsvarets Spesialkommando (FSK) - samt Beredskapstroppen i Oslo er fløjet til det nordafrikanske land for at give taktiske råd, rapporterer den norske tv-kanal TV2.

USA blev ikke informeret om, at algerisk militær ville foretage en luftangreb mod gasanlægget, før aktionen var gået i gang, siger amerikanske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AFP. Det gjorde Norge heller ikke, siger Stoltenberg.

Den norske specialstyrke FSK trænes jævnligt i at håndtere terroraktioner mod for eksempel olieanlæg - det skete så sent som i juni sidste år.

Efterretningstjenesten i Norge, som har ansvaret for norske interesser i udlandet, er ifølge norsk TV2 blevet bedt om at undersøge, om de har kontakter, som kender til gidseltagerne.

Angrebet på gasfeltet, som drives af BP, Statoil og det algeriske selskab Sonatrach, er ifølge gidseltagerne et gengældelsesangreb for Frankrigs militæroffensiv i nabolandet Mali.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip