Gjerskov: Dansk aktivist er sgu da ikke somalisk pirat

Formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Mette Gjerskov (S), reagerer nu på, at den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen er blevet tiltalt for pirateri i Rusland.

»Stærkt problematisk, at DK Greenpeaceaktivist er tiltalt for pirateri i Rusland. Det er sgu da ikke somaliske pirater vi taler om,« skriver hun på Twitter.

Torsdag morgen bekræftede miljøorganisationen, at Anne Mie Roer Jensen er blevet tiltalt for pirateri. Hun er blandt 30 miljøaktivister fra 18 forskellige lande, der for to uger siden blev anholdt af de russiske myndigheder, efter at to aktivister var kravlet om bord på en af energiselskabet Gazproms olieboreplatforme i Arktis nord for Rusland.

Onsdag kom det frem, at 14 af de 30 aktivister var blevet tiltalt for pirateri af de russiske myndigheder, og at Anne Mie Roer Jensen ikke var iblandt. Samme dag sagde Arktis-ansvarlig hos Greenpeace i Danmark, Jon Burgwald, at der er tale om en klar overreaktion fra russisk side.

»Der er slet ikke noget belæg for de her anklager, og det er et kraftigt angreb på retten til civil ulydighed og fredelige protester,« sagde han til Berlingske Nyhedsbureau.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde i sidste uge, at aktivisterne »selvfølgelig ikke er pirater«, men alligevel er flere af aktivisterne blevet anklaget for pirateri.

 

Dagens Gossip