Gjerskov kalder FN-sporet en blindgyde

Sådan siger formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, Mette Gjerskov (S), til Politikens netavis, efter en Gallup-måling foretaget for Berlingske har vist, at 64 procent af danskerne enten er uenige eller delvist uenige i, at det danske forsvar skal bistå et allieret angreb i Syrien uden om FN.

»Jeg synes, at resultaterne af den undersøgelse er meget naturlige. Danskerne skal lige vænne sig til den nye situation. Det har også været regeringens klare linje, at vi skal følge FN-sporet, men vi skylder også at fortælle danskerne, at det er en blindgyde,« siger Mette Gjerskov og uddyber:

»Vi har et sikkerhedsråd med Kina og Rusland, som er imod et indgreb i konflikten. Selv nu, hvor ikke mange er i tvivl om, at gasangrebet i Syrien kommer fra præsident Bashar al-Assads regime, ændrer de to lande ikke holdning i sikkerhedsrådet«, siger hun til politiken.dk.

I målingen er kun 23 procent af danskerne klar til at støtte et angreb uden et FN-mandat, mens 13 procent er i tvivl.

Udmeldingen fra Gjerskov kommer dagen efter, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tilkendegav, at Danmark nu er parat til at bistå et indgreb i Syrien uden et mandat fra FNs Sikkerhedsråd.

Det sker til trods for, at regeringen og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tidligere har afvist at gå uden om FN.

Over for politiken.dk understreger Mette Gjerskov, at FN er forpligtet til at beskytte befolkninger mod ledere, der begår overgreb mod sine egne, og derfor er der brug for at skride ind, hvis Sikkerhedsrådet ikke lever op til den forpligtelse.

»Det betyder, at når FNs Sikkerhedsråd fejler i at handle på baggrund af det princip, som FN selv har besluttet, så er det klart, at vi må kigge på alternativer. Men vi skal lige huske på, at Danmark ikke er blevet bedt om at levere et bidrag endnu. Foreløbig er det sonderinger med vores nære allierede,« siger hun.

USAs udenrigsminister, John Kerry, og vicepræsident Joe Biden har sagt, at der ikke er tvivl om, at det syriske regime står bag det angreb med kemiske våben, der i sidste kostede flere hundrede mennesker livet og som for alvor fik det internationale samfund op af stolen.

Desuden forlyder det, at der inden længe vil blive fremlagt beviser for, at det var Assad, der stod bag angrebet.

 

Dagens Gossip