Gjerskov vil have bedre europæisk kontrol med fødevarer

EUs kontrolsystem skal forbedres, så det bliver lettere at spore produkternes vej gennem Europa. Det foreslog fødevareminister Mette Gjerskov (S) mandag sine kollegaer ved et EU-ministerrådsmøde.

Forslaget kommer efter hestekødsskandalen tidligere på året, da der blev afsløret talrige eksempler på svindel med hestekød camoufleret som oksekød i flere europæiske lande.

»Hestekødssagerne i vinter viste mig, at det desværre er nødvendigt at holde stram kontrol med madvarernes vandring, for vi vil ikke acceptere, at der bliver svindlet med det, vi spiser,« siger Mette Gjerskov i en skriftlig kommentar.

Hun foreslår, at det skal være lettere at gå tilbage og følge varens vej gennem Europa, når en madvare ender på en tallerken i Danmark, England eller et helt tredje EU-land.

Helt konkret foreslår ministeren, at der bliver lavet faste regler for hvilke oplysninger, de enkelte virksomheder og mellemhandlere skal have om det kød, de handler med. Det kan for eksempel være, hvor kødet kommer fra, hvem det blev solgt til, og hvor længe det var ved det pågældende mellemled.

»Det vigtigste er, at EU-landene bliver enige om, hvilke oplysninger, der er nødvendige for at spore varen, så alle virksomheder får fat i de samme oplysninger i alle lande. Det sker desværre ikke i det nuværende system,« siger Mette Gjerskov.

 

Dagens Gossip