Glad minister: Unge tager erhvervsuddannelser

Et rekordstort antal ansøgere til de videregående uddannelser kommer især de uddannelser, der retter sig mod det private arbejdsmarked, til gode.

Det viser den endelige opgørelse fra Uddannelsesministeriet over søgningen til de videregående uddannelser i 2013.

I alt har 88.040 søgt en videregående uddannelse. Det er ni procent flere end i 2012, som også var rekordår.

- Det glæder mig særligt, at flere unge vælger videregående uddannelser, der er rettet mod beskæftigelse i private virksomheder. Det er de job, der skal sætte gang i væksten igen, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i en pressemeddelelse.

Dermed henviser ministeren til, at erhvervsakademiuddannelserne fører an med en stigning på 16 procent i antallet af førsteprioritetsansøgninger. 13 procent flere har søgt en professionsbacheloruddannelse, mens fire procent flere vil have en bacheloruddannelse.

Hvis man ser på specifikke uddannelser, så er det især uddannelsen som handelsøkonom, der stikker ud, med en fremgang på hele 47 procent i antallet af førsteprioritetsansøgninger.

Også traditionelle velfærdsuddannelser som socialrådgiver, sygeplejerske og pædagog oplever stor fremgang, mens der omvendt er 14 procent færre, der har angivet folkeskolelærer som deres førsteprioritet.

Det sker efter et forår, som har været domineret af lærerkonflikt og forhandlinger om en folkeskolereform.

Som kommentar til den faldende interesse for læreruddannelsen peger Morten Østergaard på, at reformen af læreruddannelsen har ændret vilkårene for ansøgning og optag til uddannelsen.

- Frafaldet på uddannelsen er tårnhøjt, og blandt andet derfor har vi hævet barren, så kun de bedst egnede får tilbudt en studieplads.

- Til gengæld er det forventningen, at læreruddannelsen fremover vil tiltrække og i langt højere grad fastholde fagligt dygtige studerende med talent for og lyst til at undervise og gøre en forskel for vores børn og unge i skolerne, siger han.

Morten Østergaard glæder sig også over, at de unge ikke kun søger mod storbyerne. Væksten i ansøgningstallet er således størst i Region Sjælland efterfulgt af Region Nordjylland og Region Syddanmark.

- Flere går målrettet efter lokale uddannelsessteder. Det bidrager til udviklingen i lokalområderne og i Danmark generelt, at vi har stærke lokale og regionale uddannelser, der kan tiltrække unge uddannelsessøgende, siger ministeren.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip