Det kolde vintervejr har for alvor sat sit præg på trafikken derude, og det betyder sne- og isglatte veje.
Desværre medfører det også en del uheld for både bilister, cyklister og fodgængere, men faktisk sker der ikke flere af de såkaldte bule-uheld om vinteren end i resten af året.
Det siger konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.
- De konkrete tal for denne vinter har vi naturligvis ikke endnu, men erfaringer fra tidligere år siger, at vi ikke har flere af den slags uheld i december, januar og februar end i de øvrige måneder, siger han til dagens.dk.
Og lad så tage fat på de gode råd, når du færdes derude i vinterkulden.
Hvor hurtigt skal man anmelde en skade?
- Det vigtigste er, at sikre sig dokumentation for hvordan skaden er sket, og hvem der har skylden. Som skadeslidt skal du kunne bevise hvad der er sket, så tag billeder med mobil og få fat i eventuelle vidner. Så kan man efterfølgende tage fat i sit forsikringsselskab. Men det vigtigste er altså dokumentationen, siger Riccardo Krogh Pescatori.
Kan det have konsekvenser for forsikringens vilje til at dække en skade, hvis man ikke har kørt efter forholdene?
- Man skal for det første altid køre efter forholdene. Det siger sig selv. Men har man kørt uforsvarligt, eksempelvis med for høj hastighed på en glat vej, ja så risikerer man altså, at forsrikringen siger nej til at dække kasko-skaden. Skaderne på andre persoenr eller andet materiel er som udgangspunkt altid dækket ind via ansvarsforsikringen, men har man kørt dumt, risikerer man blandt andet at hænge på regningen til udbedringen af sin egen bil, siger konsulenten.
Hvad med pligten til at rydde fortove og veje for sne og is?
- Man har jo pligt til at sørge for, at fortovene er ryddet. Ikke at man skal hele tiden og holde med om der falder sne, men rydder man om morgen inden man gør på arbejde, kan man jo ikke gøre mere før man kommer hjem igen. Og sker der faldulykker i mellemtiden som følge af nyt snefald, ja så dækker forsikringen naturligvis. Og rydder man ikke, ja så kan blandt andre skraldefolk og postbude nægte at tømme din skraldespand og aflevere posten, siger Riccardo Krogh Pescatori.
- Er man så uheldig at falde på et glat fortov eller en vej, så skal man igen sørge for dokumentationen, og kontakte sit forsikringsselskab. Kommunerne har jo, lige som de private, pligt til inden for et rimeligt tidsrum at rydde veje og fortove for sne og is. Hvordan det konkret sker, kan man se på kommunernes hjemmesider, siger han.
Riccardo Krogh Pescatori fortæller, at man først i løbet af foråret har tal på hvor mange skader vinteren har budt på. Men som sagt sker der ikke flere bule-skader på denne årstid end om sommeren.
Og så understreger han igen:
- Bare husk at køre efter forholdene. Det er det vigtigste råd.