Godt nyt: Du får mere for pengene

De danske forbrugerpriser tog et ordentligt dyk nedad i januar. Den årlige inflation faldt til 1,3 procent i januar fra 2,0 procent i december.

Det er især lavere priser på forsikringer, bankgebyrer, tøj og fødevarer, som har trukket årsstigningen ned i forhold til måneden før, oplyser Danmarks Statistik.

Det kommer bag på analytikerne, at inflationen tog så stort et dyk.

- Det var ventet, at inflationen ville falde, fordi fedtskatten er afskaffet. Nettoeffekten af skatteændringer var da også at sænke priserne med 0,1 procent fra december til januar.

- Men det forklarer langtfra hele det store fald i inflationen, der da også er langt større end forventet, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Januars forbrugerpriser betyder, at inflationen er på det laveste niveau siden november 2009.

- Den lave inflation vil være en kærkommen positiv nyhed for husholdningerne, da vi befinder os i en periode med meget begrænsede lønstigninger, siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

- Blandt andet understreget af den nyligt afsluttede overenskomst for de statsansatte, der giver en generel lønstigning på bare 1,62 procent over to år, tilføjer han.

Og den lave inflation er godt nyt for forbrugernes købekraft i det nye år. De nye tal får Jes Asmussen til at sætte den forventede inflation en tak ned.

- Kan vi undgå nye store stigninger i energipriserne, er der således meget, der tyder på, at inflationen kommer til at blive væsentligt lavere i 2013 end de 1,8 procent, vi hidtil havde regnet med, siger Jes Asmussen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip