Godt nyt til småbørnsforældre: Tyggegummi forebygger mellemørebetændelse

Børn med ondt i ørerne er flittige gæster hos de praktiserende læger på denne årstid.

Men mange kunne undgå både lægebesøg og penicillin, hvis de tyggede tyggegummi med det kunstige sødestof xylitol.

Risikoen for at få mellemørebetændelse falder med mellem 25 og 40 procent hos børn i tre til fem års alderen, hvis de fem gange om dagen tygger to stykker tyggegummi i vintermånederne, skriver Ugeskrift for Læger.

- Tyggegummi sødet med xylitol har en antibakteriel funktion, og samtidig får barnets kæbemuskel motion ved tygningen. Det giver en bedre udluftning af det eustakiske rør og mellemøret, siger professor Jørgen Lous, forskningsenheden for almen praksis på Syddansk Universitet til Ritzau.

Han har gennemgået undersøgelser fra Finland, hvor forskere har fulgt godt 1200 børnehavebørn i en række forsøg.

Herunder 300 børn, som enten fik xylitoltyggegummi eller almindeligt sukkerovertrukket tyggegummi. Efter to måneder havde 21 procent i sukkergruppen fået konstateret mellemørebetændelse, mens det kun gjaldt for 12 procent i xylitolgruppen.

På baggrund af undersøgelserne anbefaler Jørgen Lous at lade børn, som plages af gentagne mellemørebetændelser, tygge tyggegummi efter hvert måltid.

- Børnene må selv bestemme hvor længe. Men 10 til 15 minutter per gang burde være tilstrækkeligt, siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt alle børn i tre til fem års alderen kan tygge tyggegummi, lyder svaret:

- Det kan de finske børn i hvert tilfælde. Eneste bivirkning er ømme kæber, ligesom nogle få risikerer at få luft i maven, siger han.

Ifølge de finske forskere har xylitol den sidegevinst, at det kan forebygge huller i tænderne. Men det afviser professor dr.odont. Bente Nyvad, Odontologisk Institut på Aarhus Universitet dog.

Hun siger til Ritzau, at der ikke findes undersøgelser, som kan påvise en sammenhæng mellem xylitol og en mindre forekomst af karies.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip