Grønt lys til at rydde omstridt park

En domstol i Istanbul har mandag omstødt en tidligere byretsafgørelse, der satte en midlertidig stopper for rydningen, skriver den tyrkiske avis Hürriyet.

Rydningen af parken blev bremset af byretten 6. juni, da en forening til beskyttelse af parken protesterede mod Kultur- og Turistministeriets planer om at bygge et stort indkøbscenter på grunden. Afgørelsen blev imidlertid appelleret af ministeriet, som altså har fået medhold ved den højere retsinstans, Istanbuls Sjette Administrative Domstol.

Retten har nu fjernet alle lovmæssige forhindringer, der hidtil har gjort det umuligt at jævne Gezi Parken med jorden.

Ifølge Hürriyet har modstanderne af regeringens planer, som vil fjerne et af millionbyens få grønne åndehuller, dog ikke givet op. Advokaten Can Atalay, der repræsenterer en modstandergruppe, siger til avisen, at domstolens afgørelse er ugyldig.

»De kan ikke slå et søm i Gezi Parken. Den vil forblive som park,« siger han.

Demonstrationerne mod rydningen af parken ved Taksim Pladsen startede 27. maj og blev mødt med en voldsom reaktion fra politiet. De hårdhændede metoder fik endnu flere demonstranter på gaden, og da protesterne nåede sit højdepunkt, havde de bredt sig til 79 ud af Tyrkiets 81 provinser.

Fire personer er blevet dræbt under sammenstød mellem politi og demonstranter.

 

Dagens Gossip