Grækenland forbyder Gyldent Daggry efter mord

Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, har fået nok af det nynazistiske parti Gyldent Daggry, efter mordet på en kendt anti-fascistisk musiker er blevet mødt med fordømmelse over hele landet.

Så stor er vreden i den græske regering, at den nu tager skridt til at forbyde partiet, der efter sidste valg blev talstærkt repræsenteret i parlamentet.

- Denne regering er fast besluttet på ikke at lade efterkommere af nazister forgifte vores sociale omgang, at begå forbrydelser, terrorisere og undergrave selve fundamentet for landet, hvor demokratiet blev født, siger Saramas i en tv-tale ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mordet onsdag på den populære hip-hop-stjerne Pavlos Fyssas, der lavede musik under navnet Killah P, har ført til et højlydt krav om at inddæmme Gyldent Daggry.

- Dette mord med koldt blod på en borger begået af en tilhænger af Gyldent Daggry må få alle til at vågne op, skriver den liberale avis Kathimerini på lederplads.

- Der må være nultolerance over for denne nynazistiske organisations kriminelle aktiviteter, mener avisen.

Landets justitsminister, Nikos Dendidas, har aflyst en udlandsrejse og fortæller, at han forbereder hastelovgivning med henblik på at forbyde det nynazistiske parti, skriver den britiske avis The Guardian.

Dendidas siger, at hverken staten eller dets borgere vil acceptere Gyldent Daggrys handlinger.

Det seneste angreb, mordet på Killah P, demonstrerer "på klareste vis partiets hensigter", mener han.

Den 34-årige musiker blev dødeligt såret af knivstik i Athen af en 45-årig lastbilchauffør, som fortalte politiet, at han er tilknyttet Gyldent Daggry.

Medlemmer af Gyldent Daggry har tidligere stået bag mord, mishandling og forfølgelse af indvandrere og politiske modstandere.

Dets medlemmer bruger nazistiske symboler og optræder ofte som skinheads.

Partiet fik ved sidste parlamentsvalg syv procent af stemmerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip