Grækenland-forhandlinger sender europæiske aktier i minus

Skrevet af admin

13/07/2015

Dagens topnyheder

En aftale om et støtteprogram til Grækenland sparker liv i handlen på såvel det danske som de europæiske aktiemarkeder.

Kort efter åbningen klokken ni mandag morgen åbner det danske aktieindeks C20 CAP med et plus på et 1,3 procent.

Det kan betyde, at det danske indeks vil slå rekordkursen på 1030,47, der blev sat 27. april.

Efter godt 15 minutters handel steg kursen til 1026,41, og i de første handler var C20 Cap helt oppe i underkanten af rekordniveauet. Det er dog siden faldet lidt.

På børserne rundt omkring i Europa tager man også vel imod nyheden om aftalen med Grækenland.

Euro Stoxx 50 indekset stiger med 1,3 procent, mens det tyske DAX, det franske CAC samt det britiske FTSE 100 stiger med mellem 0,6 og 1,4 procent. Eurozonens bankindeks stiger med 1,5 procent.

Eurotopmødet i Bruxelles, der har varet næsten 17 timer, har været afbrudt i timevis undervejs for at give tid til bilaterale forhandlinger, blandt andet mellem Tyskland, Frankrig og Grækenland med Donald Tusk som mægler.

Til sidst var det en strid om Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan og omfanget af de privatiseringer, som Grækenland skal gennemføre, der trak topmødet i langdrag.

Eurolandene har krævet, at den græske premierminister, Alexis Tsipras, og hans regering i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag 15. juli.

Forud for topmødet holdt eurolandenes finansministre møde, hvor de udarbejdede et fire sider langt dokument med krav, som Grækenland skal opfylde, før det kan komme på tale at indlede forhandlinger om en ny støtteordning for det gældsplagede land.

Dokumentet har derefter dannet grundlag for forhandlingerne under eurotopmødet.

Aftalen, der er forhandlet på plads, skal nu godkendes i de græske parlament.

/ritzau/Reuters