Grækenlands regering taber præsidentafstemning

Ved en tredje afstemningsrunde har den græske regering ikke sikret sig nok stemmer til at få valgt en præsident, og der vil blive udskrevet valg, rapporterer nyhedsbureauer.

Øjeblikkeligt er de græske aktier faldet med mere end 10 procent.

Den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas var den eneste kandidat til præsidentposten, og ved den sidste og afgørende afstemning mandag fik han kun 168 af de 180 stemmer, som var nødvendige for at blive valgt.

Ifølge græsk lov er regeringen nu forpligtet til at udskrive valg.

Et kommende valg ventes at blive vundet af det venstreorienterede parti Syriza, som vil droppe en lang række af de skrappe sparekrav, som IMF og EU har stillet for at yde gigantiske summer til genopretning af græsk økonomi.

Mange iagttagere frygter, at det kan udvikle sig til en ny alvorlig krise i eurosamarbejdet og i værste fald tvinge Grækenland til en statsbankerot og udtræden af eurosamarbejdet.

EU og Den Internationale Valutafond (IMF), som har stået bag to store økonomiske redningspakker til Grækenland, frygter, at Syriza vil skrotte en lang række af de økonomiske reformer, der er gennemført de seneste år.

EU og IMF har tilsammen pumpet 240 milliarder euro ind i Grækenland og eftergivet det meste af de private investorers gæld.

Alligevel er græsk økonomi kun inde i et spædt opsving, efter at 25 procent af Grækenlands værdier er forsvundet inden for de seneste seks år.

Under de to tidligere afstemninger for at udpege en præsident var Dimas langt fra målet.

Ved den anden afstemning lige før jul manglede han 32 stemmer for at komme op på de nødvendige 200 stemmer.

I tredje valgrunde behøvede han kun 180 stemmer, men det var ikke nok til at overtale en række uafhængige medlemmer af parlamentet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip