Græsk centralbank: Ingen aftale kan føre til EU-exit

Skrevet af admin

17/06/2015

Dagens topnyheder

Det er særdeles vigtigt for Grækenlands økonomi, at regeringen i Athen meget snart når til enighed med EU og Den Internationale Valutafond om landets omstridte låneprogram.

Det skriver den græske centralbank i en rapport med en direkte advarsel til regeringen.

Underskrives aftalen ikke, kan grækerne være på vej ud af eurozonen, og det kriseramte land risikerer ifølge banken at måtte forlade EU.

- Mislykkes det at nå en aftale, vil det være begyndelsen på en pinefuld kurs, som i første omgang vil føre til græsk misligholdelse og i sidste ende til landets exit fra eurozonen og - højst sandsynligt - EU, hedder det i bankens rapport.

Aktuelle forhandlinger er kørt fast mellem EU, IMF og Den Europæiske Centralbank på den ene side og Grækenland på den anden om frigivelsen af de sidste 7,2 milliarder euro i det eksisterende låneprogram.

- Underskrivelsen af aftalen med vore partnere er en historisk nødvendighed, som vi ikke har råd til at ignorere, skriver centralbanken i sin opfordring til regeringen.

Låneprogrammet udløber med udgangen af juni.

Analytikere har ifølge nyhedsbureauet Reuters længe advaret om risikoen og konsekvenserne af et græsk farvel til euroen. Få har derimod - som centralbanken i Athen - bekymret sig over et muligt græsk farvel til EU.

Eurozonens finansministre har planlagt næste møde torsdag.

Mislykkes aftalen i Grækenland ventes konsekvenser for hele unionen, og Portugals premierminister erklærer onsdag, at man er klar til at møde eventuelle restriktioner og nedture.

- Vi er klar. Portugal vil ikke glide med i faldet, hvis der sker noget alvorligt med Grækenland, siger Passos Coelho.

Portugal afsluttede sidste år et låneprogram, der blev sat i værk i forlængelse af finanskrisen, og landets økonomi er i fremgang.

/ritzau/AFP