Græske rigmænd flytter milliarder til Norge

Græske skibsredere har tilsyneladende lugtet lunten med, hvor det bar hen med Cypern og EU's økonomiske hjælpepakke. Dermed synes skibsrederne at have været mere forudseende end andre kunder med mange penge i Cyperns banker.

I hvert fald har skibsrederne ifølge shippingavisen Tradewinds trukket, hvad der svarer til syv milliarder norske kroner ud af cypriotiske banker. Det svarer til 6,9 milliarder danske kroner.

Chefen for shipping i den norske storbank DNB, Harald Serck-Hanssen, oplyser til Finansavisen, at de mange milliarder er flyttet fra Cypern til konti i den norske bank DNB.

Flytningen af de mange milliarder er dog sket et stykke tid inden dramaet om den økonomiske redningspakke fra EU, den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank til det nødlidende Cypern.

Indenfor de seneste par år er pengeoverførsler fra cypriotiske banker til den norske storbank blevet mere end fordoblet.

I forbindelse med EU's økonomiske redningspakke til Cypern blev indestående på konti i bankerne for første gang bragt i spil. Cypern har fungeret som skattely og finanscentrum for mange rige, især også russere.

Bankerne på Cypern åbner først torsdag, og som det ser ud nu, vil alt indestående over 750.000 kroner blive pålagt en afgift på op mod 40 procent.

Modsat de græske skibsreder, er danskere med ondt i skatten havnet i Cypern-klemmen.

Det dansk firma Emeacsi.com med adresse i Hørsholm, der har specialiseret sig i at hjælpe danske virksomheder med internationale interesser til Cypern, oplyste mandag, at "en god del danskere" blandt selskabets op mod 100 europæiske kunder er ramt af krisen.

Selskabsskatten på Cypern er kun 10 procent, momsen er 15 procent, og som udgangspunkt beskattes aktieavance og royalties ikke. Dividende modtaget fra udenlandske og ikke cypriotiske selskaber er skattefri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip