Gratis rejsekort giver rabat på lokaltrafik

Fra 20. januar bliver det 20 procent billigere for danskerne at benytte kollektiv trafik i lokalområderne.

Men takstnedsættelserne gælder kun, hvis man tager toget eller bussen uden for myldretiden, og kun hvis man anskaffer sig et rejsekort.

Det står fast, efter at regeringens aftale med Enhedslisten og Dansk Folkeparti om bedre og billigere kollektiv trafik er klar til at blive ført ud i livet.

- Det er simpelthen for at sikre en mere jævn benyttelse af den kollektive trafik og for at lokke flere passagerer til i de her tidsrum, siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, om takstnedsættelserne uden for myldretiden.

Helt konkret betyder det, at de lavere billetpriser ikke gælder i tidsrummet 07.00-11.00 og 13.00-18.00 på hverdage.

Selvom der ikke er billigere billetter i de tidsrum, hvor de fleste danskere tager frem og tilbage mellem hjemmet og arbejdspladsen, så mener Rasmus Prehn, at aftalen også vil komme pendlerne til gavn.

- Når man gør det billigere uden for myldretiden får man en mere jævn benyttelse af den kollektive trafik. Så det vil alt andet lige være nemmere at få en siddeplads i den kollektive trafik i myldretiden, siger han.

Med takstnedsættelsen forventer Trafikstyrelsen en vækst i den kollektive trafik på tre til fire procent. Ikke mindst i weekenden forventer styrelsen, at kunderne vil tage godt imod takstnedsættelserne.

Som et led i aftalen bliver det også gratis for danskerne at få det rejsekort, som i det meste af landet er nødvendigt for at få del i de billigere billetter.

Rejsekortet koster i dag 50 kroner at anskaffe, men efter nytår bliver det altså gratis.

I Region Midtjylland, der ikke har indført rejsekort, skal kunderne købe et særligt "off peak klippekort" for at få adgang til de billigere billetter. Og på Bornholm, hvor der heller ikke er indført rejsekort, nedsættes taksten på alle klippekort.

Med de nye prisnedsættelser falder prisen for en 2-zoners rejse i hovedstadsområdet fra 15 til 12 kroner, hvis man altså har et rejsekort. En togtur fra Aarhus til Silkeborg falder fra 56 kroner til 44,80 kroner, mens en tur fra Rønne til Nexø falder fra 39 til 31 kroner.

/ritzau/