Grønland har ret til at sælge uran

Det konkluderer en rapport, som advokatfirmaet Lett har lavet for Grønlands regering, Naalakkersuisut, skriver Politiken.

Rapporten har været hemmeligstemplet i et halvt år og frigives kun, fordi parlamentet skal stemme om emnet 24. oktober og ventes at sige klart ja til at opgive 25 års forbud mod at udvinde radioaktive stoffer.

Men København og Nuuk er på kollisionskurs, og rapporten rammer direkte ned i forhandlinger, hvor flere kilder i de to landes embedsapparater siger, at holdningerne til uran mellem de to lande i rigsfællesskabet er stejle, og at der er store opgør i vente.

Rapportens konklusioner er langt tættere på den grønlandske opfattelse end den danske.

»Kongeriget Danmark vil (...) ikke have en saglig (lovlig) interesse i at forhindre udnyttelse, eksport og salg af uran til brug for fredelige formål, herunder til energiformål. Efter vores vurdering kan Naalakkersuisut derfor indgå sådanne aftaler uden inddragelse af regeringen (den danske, red.)«, hedder det i rapporten.

Den grønlandske regering bør dog orientere Danmark om alle handelsaftaler om uran, understreges det videre.

Rapporten viser den konfrontationskurs, Nuuk og København er på i uranspørgsmålet, mener chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Wang.

»Den nye grønlandske regering har det synspunkt, at Grønland har fuld ret til frit at disponere over alle sine råstoffer, også uran. Det er imidlertid ikke et synspunkt, der deles i København. Danmark har nedsat en hemmelig kommission for at få klarlagt de udenrigspolitiske konsekvenser af en eventuel grønlandsk uraneksport. Denne kommission er nedsat under Udenrigsministeriets Sikkerhedspolitiske kontor, hvilket blot understreger, at de to lande har vidt forskellig tilgang til sagen«, siger han til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip