Grønland inviterer Danmark til råstoffest

Samtidig med at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tirsdag indleder sit tredages besøg i Grønland, inviterer formanden for Selvstyret, Kuupik Kleist, i en kronik i Politiken Danmark til at deltage i udvindingen af råstoffer i den grønlandske undergrund.

Besøget i Grønland er næstsidste stop på Villy Søvndals arktiske odyssé, der begyndte på Færøerne, fortsatte over Island til Grønland, og som afsluttes i Canada sidst på måneden. Alt sammen som et led i Kongeriget Danmarks Arktiske Strategi 2011-2020.

En meget væsentlig del af besøget i Nuuk kommer til at handle om fremtidens strategi og samarbejde mellem Danmark og Grønland. Det gælder ikke mindst, hvordan man i fællesskab skal tackle udfordringerne med den stigende udenlandske interesse for Arktis og Grønland.

- Det er mig en stor glæde at besøge Grønland i disse tider, hvor der er så stor bevågenhed om Grønlands potentiale og Grønlands geostrategiske betydning for andre aktører også, siger Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

Ud over at overvære Kuupik Kleists fremlæggelse af den udenrigspolitiske redegørelse i det grønlandske folketing, Inatsisartut, skal Søvndal også mødes med grønlandske politikere og embedsfolk for at drøfte aktuelle emner samt besøge den nyåbnede Arktisk Kommando.

Sidst på måneden rejser udenrigsministeren til Ottawa for at mødes med sin canadiske kollega. Et af de vigtige spørgsmål, som de to ministre skal drøfte, er en permanent grænsedragning i farvandet mellem Grønland og Canada.

Forhandlingerne mellem parterne, hvor Danmark har kørt et tæt parløb med Grønland, er inde i en afgørende fase. Forhandlingerne har taget afsæt i Ilulissat-erklæringen, der siger, at tvister og konflikter i Arktis skal løses ved forhandling inden for FN's Havretskonvention.

/ritzau/

 

Dagens Gossip