Grønland siger nej til uran-jagt

Der er fortsat lang vej, før Grønland kan blive eksportør af det omstridte og radioaktive grundstof uran, selvom et flertal i det danske Folketing er parat til at ophæve den såkaldte nultolerance over for uran.

For det største grønlandske regeringsparti, Inuit Ataqatigiit (IA), siger indtil videre nej til kommerciel udvinding.

Det siger Grønlands selvstyreformand, Kuupik Kleist, som også er formand for IA. Udmeldingen kommer efter partiets landsmøde, der fandt sted i den netop overståede weekend.

- Indtil der måtte vise sig at være en gyldig grund til at ophæve nultolerancen, er det i hvert fald indstillingen fra IA's landsmøde, at vi fastholder nultolerance-politikken, siger Kuupik Kleist til netavisen sermitsiaq.ag.

Partiet fastholder nultolerance-politikken, fordi der ikke er fremkommet nye oplysninger, der kan ændre holdningen.

Desuden mener IA, at det er nødvendigt at lade befolkningen diskutere spørgsmålet om udvinding af uran.

Lige nu er den danske og grønlandske regering i gang med at gennemgå internationale konventioner om uran.

Og til foråret afleverer det grønlandske råstofdirektorat en redegørelse, der skal fastslå en eventuel uranbrydnings påvirkning af blandt andet folkesundheden og miljøet.

Hvis den ikke indeholder større anmærkninger, tegner der sig umiddelbart et flertal i det grønlandske landsting for uranbrydning.

Det undrer dog Kuupik Kleist, at der allerede nu ser ud til at være flertal i Folketinget i Danmark.

- Hvis Danmark har sit eget uran og vil udvinde det og eksportere det, er de velkommen til at gøre det.

- Vi fastholder vores nultolerance over for uran her i landet. Og vi bestemmer selv, hvornår der må udvindes her, siger han til grønlandske KNR.

Klodens muligvis femtestørste uranforekomst findes ved Kvanefjeld i det sydlige Grønland, men mineselskabet Greenland Minerals and Energy mangler et politisk ja i både Grønland og Danmark, før minedriften kan etableres.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip