Gruopvækkende bortførelse står ikke alene

Sagen har vakt opsigt i USA, men det er langt fra første gang, landet er vidne til skræmmende og årelange bortførelser, skriver Reuters.

I juni 2011 blev den 11-årige Jaycee Dugard bortført i byen South Lake Tahoe i Californien. Først 18 år senere, i august 2009, blev hun frigivet, da hendes bortfører, Phillip Craig Garrido, der tidligere er dømt for sexforbrydelser, indleverede hende og deres to fælles børn på 11 og 15 år til en tilsynsværge. Myndighederne formoder, at Jaycee Dugard blev holdt fanget på et aflukket området bag Garridos hus i alle årene. Garrido og hans kone Nancy erklærede sig siden skyldige i bortførelsen, og han blev idømt 431 års fængsel. Nancy Garrido fik en dom på 36 års fængsel.

Forældrene til den 11-årige Shawn Hornbeck må have gennemlevet deres livs værste mareridt, da sønnen forsvandt ikke langt fra sit hjem i delstaten Missouri i oktober 2002, mens han var ude på en cykeltur. Først fire år senere dukkede han op igen sammen med den 13-årige Ben Ownby, der var blevet bortført kort tid inden. De to drenge blev i januar 2007 fundet i en lejlighed, der tilhørte Michael J. Devlin. Han erkendte sig senere skyldig i bortførelserne og seksuelt misbrug af drengene og fik en livstidsdom.

I 2003 forsvandt Elizabeth Smart fra sin egen seng i hjemmet i en forstad til Salt Lake City i Utah. Pigen var 14 år og blev fundet ni måneder senere kort fra sit hjem. Hun blev seksuelt misbrugt af Brian David Mitchell, og under et religiøst ritual udført af hans kvindelige partner, Wanda Ileen Barzee, blev Elizabeth Smart gift med sin bortfører. Både Brian David Mitchell og Wanda Ileen Barzee blev først anset for at være mentalt ude af stand til at gennemføre en retssag, men han fik senere en livstidsdom. Bortførelsen blev senere genstand for en film og en bog.

Det er ikke kun USA, der kan byde på rystende beretninger om bortførte børn og unge. Europa blev i 2006 rystet af sagen om den østrigske Natascha Kampusch, som samme år undslap sin bortfører Wolfgang Priklopil efter mere end otte år i fangenskab i hans kælder. Hun blev bortført som tiårig i marts 1998, mens hun var på vej til skole i Wien. På dagen, hvor det var lykkedes Natascha Kampusch at flygte, begik Wolfgang Priklopil slevmord ved at gå ud foran et tog i høj fart. Hun skrev senere en bog om sine oplevelser i kælderen.

Det var også Østrig, der dannede ramme om den såkaldte Fritzl-sag, hvor Joseph Fritzl havde holdt sin datter Elisabeth indespærret i sin kælder i 24 år. Hun fødte ham syv børn i fangenskab, ind til det blev opdaget i april 2008, da deres ældste datter skulle på hospitalet og fik smuglet et brev med fra Elisabeth. Året efter blev Joseph Fritzl idømt livsvarigt fængsel, som han afsoner på et psykiatrisk hospital.

 

Dagens Gossip