Gul fagforening varsler hårdere kurs mod kritikere

»Det Faglige Hus har fundet sig i rigtig meget i de seneste mange år, og både medlemmer og valgte i vores hovedbestyrelser synes, at vi har fundet os i alt for meget,« siger Teddy Gehrke, der er kommunikationskonsulent i Det Faglige Hus. Han udtaler sig på vegne af fagforeningen, da landsformand Johnny Nim er i Kina.

»Det her varsler en ny og mere konsekvent linje over for de usandheder, der bliver sagt om Det Faglige Hus. Man må gerne have en mening om os, og man må gerne mene, det ikke er rimeligt, at vi er på arbejdsmarkedet, men det ændrer ikke ved, at tingene foregår lige efter bogen både i vores fagforening og a-kasse. Og så vil vi ikke finde os i alle mulige beskyldninger,« understreger Teddy Gehrke.

Konkurrenterne i de traditionelle fagforeninger har tidligere langet ud efter Det Faglige Hus og andre gule fagforeninger, som bliver beskyldt for at lukrere på det arbejde, som fagbevægelsen har brugt mere end 100 år på med blandt andet at forhandle overenskomster på plads. Før nu har det dog ikke resulteret i retssager. Grunden til, at Det Faglige Hus lægger sag an nu, er, at kritikken kommer fra »kommende meningsdannere« i et politisk ungdomsparti.Chefadvokat i Det Faglige Hus, Mikael Marstal, understreger, at stævningen er sendt med en forventning om, at fagforeningen kan vinde sagen. Men han indrømmer, at Det Faglige Hus bevæger sig ind på nyt territorium med den mere aggressive taktik.

»Jeg kan på stående fod ikke se, at der har været nogen sager, der ligner den her. De er altid meget konkrete, de sager der er. Og jeg kan heller ikke se, at der er en særlig praksis i forhold til det her med, at udtalelserne kommer fra politisk hold. Så det bliver meget sjovt at få undersøgt et nyt område,« siger Mikael Marstal.

Og det virker til, at der bliver rig mulighed for at prøve retssystemet af.

»Der er blevet rejst flere påstande i medierne i den seneste tid, som vi er opmærksomme på, og jeg kan da sige, at vi konkret overvejer at stævne en miljøkonsulent ved 3F, som også har beskyldt os for at bedrive fup,« siger Teddy Gehrke.

SFs ungdomsparti, SFU, skriver sig nu også på listen af kritikere, der risikerer en stævning fra Det Faglige Hus.

»Jeg kan sagtens forstå, at Camilla (Schwalbe, DSU-formand, red.) har kaldt Det Faglige Hus for en fupforretning, for det er de jo, når de giver det indtryk, at de er til gavn for de danske lønmodtagere, selvom virkeligheden er en helt anden,« siger SFU-formand, Carl Valentin.

Camilla Schwalbe har kaldt Det Faglige Hus for både »fupforretning« og »arbejdsmarkedsnassere« i forbindelse med et forslag fra arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S), der både sidste år og i sommer argumenterede for, at medlemmer af de gule fagforeninger ikke længere skal have ret til trække fagforeningskontingentet fra i skat. Det Faglige Hus krævede et dementi af udtalelserne, hvilket Schwalbe ikke ville. Det resulterede i, at DSU-formanden fredag modtog en stævning fra Det Faglige Hus, hvori det fremgår, at fagforeningen kræver hende dømt efter straffelovens paragraf 267 om ærekrænkelse. Fagforeningen mener samtidig, at Camilla Schwalbe skal betale 100.000 kroner i erstatning, ligesom DSU skal det.

Camilla Schwalbe holder fast i, at Det Faglige Hus er en »fupforretning« og »arbejdsmarkedsnassere«

 

Dagens Gossip