Gul overenskomst giver ringere vilkår til kokke og stuepiger

»Sammenligningen falder bestemt ikke ud til Kristelig Fagforenings fordel. Faktisk er der en bemærkelsesværdig forskel på overenskomsterne,« siger lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Emmett Caraker, der punkt for punkt har gennemgået Krifas overenskomster på de 87 restaurationer.

Helt konkret er det ansatte kokke, gastronomer, tjenere, stuepiger, oldfruer og receptionister fordelt på 87 hoteller og restauranter rundt om i landet, der er på den pågældende overenskomst.

»Samlet set rummer 3F-overenskomsten flere økonomiske fordele, færre liberale arbejdstidsbestemmelser og flere rettigheder,« siger forskeren.

Det gælder blandt andet højere mindsteløn, bedre optjening af feriedage, højere tillæg for skæve arbejdstider og længere opsigelsesvarsler, skriver Avisen.dk.

Krifa-overenskomsterne er omvendt bedre, når det gælder »fuld løn ved dødsfald, sygdom og andre særlige lejligheder«, fremgår det af gennemgangen.

Der er ingen tvivl om, at Krifa tænker overenskomster på en anden måde, end 3F gør, siger Krifas overenskomstchef Kurt Bech til Avisen.dk:

»Der er ingen virksomheder, der kan arbejde med 3Fs overenskomst. Den er alt for dyr. Der er jo en grund til, at organisationsgraden kun er 25 procent på hotel- og restaurationsområdet«.

 

Dagens Gossip