Guldkøbere gør det nemt for tyveknægte

Tyveknægte har nemt ved at sælge dine smykker hos landets guldhandlere.

Det viser optagelser med skjult kamera lavet af Søndagsavisen, hvor tre ud af otte guldhandlere køber mediets smykker til en samlet værdi af 20.000 kroner, selvom de bryder loven.

Guldkøberne forlanger nemlig hverken pas eller kørekort fra guldsælgeren, selvom den såkaldte marskandiserlov kræver det.

Hos guldkøberkæden Tavex oplever de flere, der prøver at sælge smykker uden at vise legitimation.

- Som regel kommer de med dårlige undskyldninger i retning af, at de har glemt pas eller kørekort, og de spørger, om det ikke går bare denne ene gang, siger marketingmanager Michael Momberg til Søndagsavisen.

- Men vi får også henvendelser, hvor guldsælgeren forsøger at sælge det billigt til os, hvis vedkommende kan slippe for at identificerer sig, fortæller han.

Forsikringsselskabet Codan, der forsikrer 13 procent af danskerne, kan godt mærke, at smykketyvene har nemt ved at komme af med byttet.

- Ifølge vores indbrudsstatistikker ser flere og flere tyve bort fra stort og tungt elektronik som fladskærme og computere, når de går på rov. De går nu efter smykker og kontanter, siger pressechef Peter Høyer til Søndagsavisen.

Beregninger fra Codan viser, at der i den samlede forsikringsbranche blev udbetalt 400 millioner kroner i erstatning for stjålne smykker i år.

Hos politiet erkender Poul Hansen, der er sektionsleder på Station Bellahøj i København, at der tidligere ikke har været høj prioritet af området med hæleri af smykker.

- I år er vi for alvor begyndt at sætte fokus på det, og efter at have hørt om jeres undersøgelse kan jeg frygte, at der er rigtig meget at tage fat på, siger Poul Hansen til Søndagsavisen.

Men det er svært for ordensmagten at kontrollere guldhandlerne, da det viser sig, at to af de tre guldhandlere, der bryder loven i avisens undersøgelse, ikke engang har tilladelse til at købe guld.

Hvis politiet skal langfingrede guldtyve til livs, så er hælermarkedet vigtigt at få kontrol med, mener juraprofessor ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted. Hvis tyvene ikke kan komme af med varerne, så vælger færre at begå tyveri i første omgang.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip