Gymnasier har stramme drukregler på rejser

I løbet af 10 år er det lykkedes gymnasierne at mindske elevers alkoholindtagelse på studieture kraftigt.

Stort set alle introture for nye gymnasieelever er i dag helt alkoholfri, og når gymnasieeleverne er i udlandet med deres lærere, er reglerne oftest, at én aften med moderat alkoholindtagelse er tilladt.

Det fortæller gymnasierektorernes formand, Jens Boe Nielsen, der er rektor på det københavnske Nørre Gymnasium, til Kristeligt Dagblad.

Opstramningen står i kontrast til den seneste uges mediedebat om gymnasieelever, der rejser på vinterferie til Prag for at drikke sig fulde.

Rektorernes formand har medvirket i en undersøgelse i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, som viser, at gymnasieelevers alkoholindtagelse er faldet betydeligt fra 1996 til 2012.

- Vi har i de seneste år været udsat for et sandt bombardement af henvendelser om de unges problematiske alkoholvaner, og det har ført til, at de fleste gymnasier har strammet op, siger Jens Boe Nielsen til Kristeligt Dagblad.

Turene til den tjekkiske hovedstad er blevet kritiseret efter flere episoder med vold og hærværk begået af de danske unge, og rektorformanden bebuder, at gymnasierne nu vil gøre en ekstra indsats for at advare mod rejserne.

- Prag-turene viser, at selvom gymnasieelever drikker mindre i dag, ændrer det ikke ved, at nogle går meget alvorligt til værks, når de drikker. Det er ikke os, der arrangerer turene, men derimod rejsebureauer, siger han.

Ifølge rektorformanden sniger rejsebureauerne reklamemateriale ind på gymnasierne.

- Selvom vi risikerer at blive kritiseret for at blande os i, hvad eleverne laver i deres ferie, vil jeg til næste år i tydeligere vendinger end før sige til forældrene, at de ikke skal sende deres børn af sted, tilføjer han over for avisen.

Selvom en del elever mukker, når de får at vide, at de ikke må drikke, støtter formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malene Nyborg Madsen, gymnasierektorernes linje.

Hun er dog ikke tilhænger af det totale forbud på studierejser:

- På studieture skal indtaget af alkohol selvfølgelig ikke gå ud over det faglige indhold, men derfor kan man godt have en enkelt aften, hvor eleverne og deres lærere nyder en øl eller et glas vin, siger Malene Nyborg Madsen til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip