Håbet svinder om løsning i lærerstriden

Mandag den 1. april træder kommunernes varslede lockout af lærerne i kraft, og lærernes formand, Anders Bondo Christensen, erkender, at udsigten til at finde en forhandlingsløsning inden da ser sort ud.

»Jeg må erkende, at håbet er ved at rinde ud. Mit håb er, at KL vil prøve at nærlæse det udspil, vi kom med forleden, hvor vi inviterer internationale eksperter til at se på folkeskolen med friske øjne. Det er stadig mit håb, at der bliver sagt ja til det her i tolvte time,« siger Anders Bondo Christensen.

»Jeg ved, der er mange borgmestre, der er stærkt bekymrede over den helt konkrete situation, vi risikerer at komme i, hvor de ikke kan levere den undervisning, kommunerne er forpligtet til. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke kan prøve at gribe den ekstra chance, der ligger i at finde et nyt udgangspunkt ved at hente inspiration udefra,« siger Anders Bondo..

Men KLs chefforhandler Michael Ziegler fastholder, at der ikke er kommet noget nyt på bordet, der kan danne grundlag for at forhandle med lærerne.

»Det er en gentagelse af gamle synspunkter, og det er ikke det, folkeskolen har brug for. Vi har brug for afklaring, ikke et år med usikkerhed og forhaling,« siger Michael Ziegler.

»Problematikken er enkel - det er, hvem der har ret til at disponere over lærernes arbejdstid. Det vil mere tid til forhandling ikke give en løsning på. Det, der kan gøre noget, er, hvis den ene af parterne bliver så mør, at man laver en reel åbning i forhold til tidligere standpunkt. Det holder jeg naturligvis øje med, om det skulle ske hos Danmarks Lærerforening,« siger Michael Ziegler.

Spørgsmål: SF-medlem af KLs bestyrelse Mette Touborg har udtrykt tvivl om KLs linie i forhandlingerne med lærerne. Hvordan forholder du dig til det?

»Jeg tror, at det, Mette Touborg prøver at sige internt i sit parti, er, at SFs medlemmer af KLs bestyrelse måske skulle have lagt en lidt anden linie. Det har de ikke gjort, og der er stadigvæk 100 procent opbakning i bestyrelsen til vores linie i forhandlingerne. Der har været fuldstændig enstemmighed ved KLs bestyrelsesmøder,« siger Michael Ziegler.

Lockouten træder i kraft 1. april, og selvom det er 2. Påskedag, vil det allerede mandag kunne mærkes for de overenskomstansatte lærere på eksempelvis døgnbemandede kostskoler.

Ved skoler landet over vil der tirsdag være forskellige aktiviteter, hvor lærerne rent symbolsk møder op - kun for at få at vide, at de ikke må komme ind på skolerne.

 

Dagens Gossip