Hård kritik af grundlag for dansk krigsindsats i Afghanistan

VK-regeringen skrev i 2002 i det beslutningsgrundlag, som alle partier undtagen SF og Enhedslisten stemte for, at Taleban stort set var slået.

»Taleban-styret har reelt mistet magten i alle dele af Afghanistan. Operationen forventes dog at pågå endnu et stykke tid, da der stadig resterer lommer med al-Qaeda og Taleban-styrker,« stod der i beslutningsforslaget.

Da den daværende forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) af et folketingsmedlem blev bedt om at bekræfte, »at der p.t. kun er al-Qaeda-styrker tilbage i bjergområderne omkring Tora Bora,« lød svaret ifølge Politiken:

»Talebans bevæbnede styrker i Afghanistan er stort set ophørt med at eksistere. Grupper kæmper imidlertid videre fra modstandslommer i uvejsomt terræn. De bevæbnede udenlandske al-Qaeda tilhængere, der er tilbage i Afghanistan, kæmper ukoordineret videre i isolerede lommer, herunder ved Tora Bora«.

Det »stykke tid«, der beskrives i beslutningsforslaget, endte med at blive 11 år, og Taleban regnes i dag af det internationale samfund som en uomgængelig magtfaktor.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), manden bag det gamle beslutningsforslag, siger, at det ikke er gået, som man håbede i 2001:

»Vi havde da håbet, at Taleban stod svagere. Men nu vil amerikanerne altså ud, og så kan vi jo ikke stå tilbage og sige ’Vi bliver'. Men det har ikke givet den overvejelse, at vi ikke skulle have deltaget – der var ikke noget at spille om,« siger han til avisen.

Ifølge Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen (DF) blev politikere og offentlighed forledt til at tro, at operationen var hurtigt overstået.

»Jeg betragter det som et fuldstændig grotesk skønmaleri. Det er forfærdeligt, hvis ikke man kan stole på de vurderinger, der kommer fra regeringen,« siger Søren Espersen, der anser det for »overvejende sandsynligt«, at Taleban får magten igen.

Krigen i Afghanistan har kostet 43 danske soldater livet, mens den danske statskassen har punget ud med 11,4 milliarder kroner til forsvarets indsatser.

Ifølge de Radikales udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R), er der krigen igennem begået afgørende strategiske fejl.

»Det resultat, vi står tilbage med, kunne vi have nået for 11 år siden helt uden at føre krig. Den militære situation på daværende tidspunkt blev da beskrevet korrekt i beslutningsforslaget. Men teksten virker i dag naiv, grinagtig og sørgelig,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Fra Enhedslisten lyder det: »Det viser helt tydeligt, at Folketinget dengang traf sin beslutning på et fuldstændig forkert grundlag. Og det er også klar dokumentation for, at hele øvelsen har været en stor fiasko,« siger partiets gruppeformand, Per Clausen (Ø).

Per Stig Møller mener ubetinget, at krigen har været omkostningerne værd.

»Det har selvfølgelig haft de tragiske omkostninger, at soldater har mistet livet. Men de har altså mistet livet for at forhindre et krigerisk kalifat, hvis formål var det endelige opgør med os - den vestlige civilisation. Det havde kostet mange, mange flere menneskeliv,« siger den tidligere udenrigsminister til Politiken.

 

Dagens Gossip