Hård kritik af psykiatri-udkast

Regeringens psykiatriudvalg kom tirsdag aften med et udkast på 53 forslag til, hvordan indsatsen for personer med psykisk sygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt.

En del af forslagene handler om, at der skal være en bedre forebyggelse og tidlig opsporing af psykisk sygdom, at den psykisk syge i højere grad selv skal være med til at planlægge sit behandlingsforløb, og at de forskellige sektorer skal forbedre samarbejdet omkring psykisk syge.

Der mangler dog konkrete forslag til, hvordan man får nedbragt medicineringen og anvendelsen af tvang inden for psykiatrien, mener Knud Kristensen, landsformand i SIND.

»Vi havde foreslået, at man helt havde forbudt bæltefiksering. Det ville have været ambitiøst, hvis man havde turdet det,« siger Knud Kristensen, som har siddet med i psykiatriudvalget.

Han er skuffet over, at der i udkastet ikke er flere markante forslag, som peger fremad og meget kritisk over for, at der ikke er kommet anbefalinger inden for retspsykiatrien.

»Det ser ud, som om regeringen slet ikke vil komme med nogle anbefalinger på retspsykiatrien. Det er dybt kritisabelt,« siger han.

Han ser dog enkelte lyspunkter blandt forslagene, der blandt andet indeholder en øget inddragelse af pårørende til psykisk syge.

Sundhedsordfører for Venstre Sophie Løhde (V), er »rystet« over, at regeringen ikke har større ambitioner på et område, hvor regeringspartierne havde store ambitioner før valget og under valgkampen.

»Det er et massivt løftebrud, som regeringen nu har gang i. Før valget lovede partierne 2 milliarder kroner ekstra årligt til psykiatrien, men nu må forbedringerne lige pludselig ikke koste noget. Og det kan ses i anbefalingerne,« siger Løhde.

Enhedslisten er mere positive.

»Der er en god retning i mange af forslagene. Men hvis det virkelig skal rykke i noget, skal målene være mere håndfaste,« siger partiets sundhedsordfører, Stine Brix (Ø).

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip