Hårde domme for kupforsøg afslører dyb splittelse i Tyrkiet

Den tidligere forsvarschef er sammen med omkring 275 personer, herunder højtstående advokater, parlamentsmedlemmer og journalister, tiltalt i sagen. Fælles for de dømte er, at de skal have tilhørt en nationalistisk, sekulær undergrundsorganisation kaldet »Ergenekon«, der skal have arbejdet på at vælte Tyrkiets regering.

Sagen omtales som »Ergenekon-sagen« med henvisning til det mytiske land i Centralasien, hvor det tyrkiske folk angiveligt har sin oprindelse.

Tyrkisk politi brugte mandag tåregas mod demonstranter foran retsbygningen i Silivri vest for Istanbul, hvor demonstranter havde taget opstilling for at protestere mod sagen, der har trukket ud i årevis.

Administrerende direktør på den dansk-tyrkiske avis Haber, Sadi Tekelioglu, siger, at sagen har afsløret en dyb splittelse mellem på den ene side sekulære kræfter støttet af militæret og på den anden side premierminister Tayyip Erdogans regering.

»De, som er imod Erdogan-regeringen, mener, at det er et 80-90-årigt opgør med islamisterne, helt tilbage til dengang Atatürk (grundlægger af det moderne Tyrkiet, red.) indførte den sekulære republik. Det er med andre ord en kamp, der har rod langt tilbage i tiden, og som er en kamp mellem det moderne og det islamistiske. Befolkningen er splittet i to,« siger Sadi Tekelioglu.

Sagen har trukket ud i årevis, og nogle af de tiltalte har været tilbageholdt i op mod fem år.

Tyrkiske oppositionspartier har sammenlignet Tyrkiets situation med situationen i Egypten. Det har ifølge Sadi Tekelioglu vakt harme hos den tyrkiske premierminister Erdogan.

»Når oppositionen sammenligner Tyrkiet med Egypten, så er det et jo et udtryk for, at man ønsker, at regeringen skal gå af. Men på den anden side, så er regeringen og Erdogan angste for at miste magten, fordi der i de sidste 11 år af hans regeringstid har været et hav af kriser, og hvis han mister magten, så kan de risikere at blive sat bag lås og slå. Regeringen er bange for, at Tyrkiet kan blive ramt af den samme situation, som for en måneds tid siden ramte Egypten,« siger han med henvisning til militærets overtagelse af magten i Egypten i begyndelsen af juli.

Sadi Tekelioglu venter, at dommene kan blive efterfulgt af demonstrationer og uro i landet.

»Jeg tror, det vil føre til flere demonstrationer. Om to uger starter en stor fodboldturnering, og regeringen frygter, at mange mennesker vil bruge fodboldstadioner rundt om i landet til at udtrykke protester over regeringen,« siger Sadi Tekelioglu.

Det er ikke nyt, at tyrkisk militær har organiseret kup mod islamiskledede regeringer i Tyrkiet. Militæret stod bag tre kup i perioden fra 1960 til 1980 og skubbede landets første islamiskledede regering væk fra regeringsmagten i 1997.

Siden Erdogan og hans Retfærdigheds- og Udviklingsparti kom til magten i 2002, er militærets indflydelse dog blevet reduceret.

 

Dagens Gossip