Hækkerup: Sildekrig skal afsluttes ved forhandlingsbordet

Hun forventer, at EUs sanktioner mod Færøerne træder i kraft onsdag 28. august, efter at det ikke har vist sig muligt at nå til enighed om fordelingen af sildekvoter mellem EU, Færøerne og de øvrige kyststater.

»Sanktionerne kommer nu, og det skal løses ved forhandlingsbordet. Det er det eneste sted, det kan løses, og det skal løses, for det fiskeri af sild, der foregår lige nu, er uholdbart,« siger Karen Hækkerup.

»Det er rigtigt, at situationen er tilspidset, men til sidst må den jo finde sin løsning. Nu kommer sanktionerne mod Færøerne fra EU, og det, jeg dog hæfter mig ved som en god ting, er, at de fem kyststater har indvilget i at rykke det møde frem, hvor de skal fordele næste års kvoter,« siger hun.

Den nyudnævnte fødevareminister henviser til, at EU, Færøerne, Rusland, Island og Norge skulle have mødtes i midten af oktober, men det pågældende møde er skubbet frem til starten af september. Karen Hækkerup forventer dog ikke, at der findes en løsning på konflikten her.

Fødevareministeren understreger desuden, at Danmark som EU-land skal efterleve sanktionerne mod Færøerne, der er en del af Rigsfællesskabet.

Danmark stemte ellers imod, da et flertal i EU-Kommissionen tirsdag valgte at godkende sildesanktionerne mod Færøerne, der fra i næste uge ikke kan sælge sild og makrel til EU-lande. Yderligere vil eksport af fiskefartøjer, fiskeredskaber og forsyninger fra EU til Færøerne være forbudt. Færøske skibe med sild og makrel må heller ikke lægge til i EU-landes havne, medmindre der er tale om nødstilfælde.

Sanktionerne er en konsekvens af, at færingerne har tredoblet sine sildekvoter fra fem til 17 procent uden tilladelse fra EU og de øvrige kyststater.

Danmark har tirsdag skrevet til EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og anmodet om, at sanktionerne mod Færøerne standses. De danske myndigheder hjælper desuden Færøerne med at føre en kommende voldgiftssag mod EU som følge af sanktionerne.

»Færøerne har fået fuldmagt af den danske stat til at søge at få lavet en voldgiftssag, og i den sag skal der findes en løsning, og det er en løsning, som er bindende for begge parter. Nu går vi i gang med at finde ud af, hvordan vi kan bistå Færøerne i den sag, der kommer til at være, og så prøver vi hele tiden at lægge pres på for, at der skal findes en løsning,« siger Karen Hækkerup.

Sanktionerne mod Færøerne kan først træde i kraft syv dage efter, at de har været annonceret i EU-Tidende. Det ventes at ske onsdag.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip