Hækkerup: USA bliver i Afghanistan i 2014

Man bør tage det med et gran salt, når amerikanerne siger, at de overvejer at trække alle deres styrker hjem fra det krigshærgede Afghanistan efter 2014.

Det mener den danske forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), som mere ser udmeldingen som en brik i et større forhandlingsspil.

- Det betragter jeg ikke som et realistisk scenarie. Jeg betragter det som et opspil til de forhandlinger, der skal være mellem USA og afghanerne om, hvordan tilstedeværelsen skal være og på hvilke præmisser, siger han til Ritzau.

Her peger Nick Hækkerup blandt andet på, at amerikanerne har et stærkt ønske om, at deres soldater har immunitet og dermed ikke kan retsforfølges i Afghanistan.

- Så jeg tror mere, det handler om at markere, hvor går ydergrænserne, end det handler om at gøre alvor af den markering, siger han.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at der kommer en aftale mellem afghanerne og USA om den fremtidige tilstedeværelse, tilføjer Nick Hækkerup.

Præsident Obama mødtes fredag i Washington med sin afghanske alliancepartner, præsident Hamid Karzai, og de drøftede blandt andet, hvornår USA trækker sine mere end 60.000 tropper ud af det centralasiatiske land.

På spørgsmålet om i hvor høj grad, at den danske tilstedeværelse i Afghanistan er afhængig af, at amerikanerne også befinder i landet, lyder svaret fra Nick Hækkerup:

- Vores tilstedeværelse er helt afhængig af USA's og briternes tilstedeværelse. Vi passer ind sammen med de andre i en fælles indsats. Det bliver aldrig sådan, at Danmark bliver "last man standing".

- Hvis alle de andre skulle vælge at gå, hvilket jeg betragter som fuldstændig urealistisk, så vil vi selvfølgelig heller ikke være alene tilbage. Men det er heller ikke situationen.

- Det er så meget på månen, så det tegner et forkert billede af, hvad der er situationen. Situationen er, at afghanerne og amerikanerne bliver enige om, hvordan den fremtidige tilstedeværelse skal være, tilføjer han.

Forsvarsminister siger, at Danmarks tilstedeværelse koordineres tæt og tillidsfuldt med både briterne, amerikanerne og Nato.

Hamid Karzai bekræftede fredag, at de afghanske soldater i løbet af foråret overtager ledelsen af kampen mod væbnede oprørsgrupper såsom Taliban.

Han sagde desuden, at det er sandsynligt, at der også efter 2014 vil være udenlandske soldater i Afghanistan.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip