Hækkerup: Vi skal tale åbent om terrorangreb

Landene med soldater i Isaf-styrken i Afghanistan har nu valgt at tale højt og åbent om de såkaldte insiderangreb, der sidste år begyndte at se ud som om, de kunne underminere hele missionen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er på militærbasen Grafenwöhr i Tyskland torsdag vært for en ekspertkonference om angrebene, hvor Isafs soldater bliver skudt af de afghanere, som de egentlig er kommet for at hjælpe.

Tidligere har landene tøvet med at tale højt om det af frygt for, at Taliban kunne udnytte de vestlige demokratiers sårbarhed over for den type dødsfald, forklarer ministeren.

- Ligesom vi ser det her som et stort problem, så er Taliban også opmærksom på den følsomhed, der er. At her kan de udnytte vores åbne, demokratiske samfund netop til at lave et pres i landene, siger Hækkerup.

- En ting er at blive slået ihjel af fjenden. Men at blive slået ihjel af dem, man træner og arbejder sammen med, det er jo helt ved siden af, siger ministeren.

Men nu har Isaf erkendt, at det ikke nytter at forsøge at tie problemet ihjel.

- Over det seneste halve år er indstillingen blevet, at det skal håndteres ved, at vi snakker om det, og at vi konfronterer os også med de ubehagelige spørgsmål.

- Den ærlighed og åbenhed om det er den største gevinst, siger Hækkerup fra konferencen i Grafenwöhr.

Isaf har tidligere besluttet, at deres soldater altid skal bære våben, strammet reglerne for fællespatruljer med afghanerne, styrket uddannelsen i kulturforståelse og indført bedre forhåndstjek af afghanske rekrutter.

Den slags tiltag fortsætter side om side med åbenhedsstrategien.

I 2012 blev 62 Isafsoldater dræbt af afghanere i uniform, heraf 15 alene i august måned. Det var næsten en fordobling i forhold til året før - og en sand eksplosion i forhold til 2008, hvor Isaf kun mistede to soldater på den konto.

Oberst Thomas Collins, der er talsmand for Isaf i den afghanske hovedstad Kabul, erklærer sig enig i den nye åbenhedsstrategi.

- Vi er ikke bange for at tale om det. Det er ikke længere en strategisk trussel, for vi er enige om, at det ikke skal lykkes fjenden at drive en kile ind mellem de forskellige Isaf-lande og mellem Isaf og afghanerne, siger oberst Collins til Ritzau.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip