Halvdelen af frugt og grønt fyldt med gift

Hvis du køber frugt og grønt i supermarkedet, skal du styre efter økologiske produkter eller produkter produceret i Danmark og andre EU-lande, hvis du vil undgå rester af sprøjtegifte.

Danske forbrugere har helt op til 50 procents risiko for at få rester af sprøjtemidler med i købet, når de hiver ikke-økologisk frugt og grønt ned fra frugt- og grønthylderne i butikkerne.

Værst ser det ud for frugt og grønt, som er produceret i udlandet. Her er der giftrester i syv ud af 10 stykker frugt produceret uden for EU, når der vel at mærke ikke er tale om økologisk frugt.

Det viser en ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen, som sidste år foretog 2500 stikprøver.

Prøverne viser, at indholdet af pesticidrester i danskproduceret frugt og grønt generelt er lavere end i frugt og grønt produceret andre steder i EU og i lande uden for EU i særdeleshed.

I dansk frugt, der er produceret på konventionel vis, fandt myndighederne pesticidrester i 38,5 procent af prøverne.

Når det gælder de økologiske fødevarer, blev der fundet sprøjtemiddelrester i otte produkter, svarende til 3,8 procent, så godt som alle udenlandske og primært produkter produceret udenfor EU.

I Danmark var der kun en enkelt prøve af dansk økologisk persille med pesticidrester, som dog var så lav, at Fødevarestyrelsen mener, at der er tale om en utilsigtet overførsel fra den jord, persillen var dyrket i.

Det samme gælder yderligere to importvarer, mens myndighederne mener, at resterne af sprøjtemidler i fem økologiske produkter - tysk mel, importeret kinesisk te og tørrede bønner fra Uganda - tyder på, at der er tale om brud på økologireglerne.

Mens undersøgelsen er skidt nyt for forbrugerne, burde den være godt nyt for de danske økologer. Tidligere undersøgelser har nemlig vist, at bestræbelserne på at undgå sprøjtegiftrester er den vigtigste motivation for at købe økologiske varer i børnefamilier

- Det er bekymrende, at der er pesticidrester i halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt.

- Vi vil opfordre landbruget til at lade tvivlen komme forbrugerne til gode, se kritisk på pesticidforbruget og udvise den samme forsigtighed, som flere og flere forbrugere gør, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

I konventionel frugt og grønt er sprøjtemiddelrester tilladt, så længe de ikke overskrider grænserne.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip