Handicappede børn er usynlige

En stor del af dem får en svær start på livet, fordi deres fødsel aldrig bliver officielt registreret, og senere i livet bliver de både mobbet, diskrimineret og isoleret, viser den nye rapport »The State of the World’s Children« fra FNs børneorganisation Unicef.

»Børn med handicap er ofte helt usynlige i de lande, de lever i. De bliver gemt væk på institutioner eller de bliver holdt væk fra resten af samfundet. Det efterlader dem isolerede og ekstra udsatte over for overgreb og vold. Det giver dem også en dårligere adgang til sundhedshjælp og sociale ydelser og skolegang, som andre børn har mulighed for at få,« siger Karin Aaen, der er informationschef hos Unicef i Danmark.

Rapporten viser, at børn med handicap har 3,7 gange større sandsynlighed for at blive udsat for vold sammenlignet med andre børn. Det gælder især for de fysisk og mentalt handicappede børn, der er gemt af vejen af deres forældre eller anbragt på institutioner i udviklingslandene.

Derfor er der et stort behov for at udrydde fordomme og skabe større viden om, hvad handicappede kan, fastslår Karin Aaen.

»Man skal sætte ind i forhold til at bearbejde holdninger. Ethvert barn skal ses som et menneske, ikke som et handicap. Alle børn kan noget, også handicappede. Men der er stor uvidenhed om, hvad handicappede børn kan - i Danmark troede man jo også indtil for 100 år siden, at børn med spastisk lammelse ikke kunne forstå noget, fordi de har svært ved at kommunikere. Det ved man i dag er dybt forkert. Deres intelligens er på fuldstændig lige niveau med alle andre børn, og de kan sagtens lære at kommunikere. Men den modsatte holdning findes stadig i mange lande,« forklarer hun.

Det er ikke klart, hvor mange børn, der lever med en eller anden form for handicap på verdensplan, men et forsigtigt skøn lyder på 93 millioner. Hvis de skal have bedre vilkår, skal politikerne i deres hjemlande først og fremmest gøre noget, mener Unicef.

»Man skal sætte ind på regeringsniveau ved først og fremmest at ratificere FNs handicapkonvention, for den giver en masse retningslinjer for, hvordan man kan tilrettelægge samfundet til gode for børn med handicap,« fastslår Karin Aaen.

Dagens Gossip