Handlende regner med fortsat sløvt julesalg

Julen er om hjørnet, og danskerne skal snart ud og købe gaver til mor, far og børn.

Men der kommer efter al sandsynlighed ikke til at være meget at prale af for detailhandlen, når årets gaver er købt, pakket og lagt under træet.

Syv ud af ti danskerne regner nemlig med at bruge lige så mange penge på gaver som sidste år, viser en meningsmåling, som Wilke har lavet for Newspaq.

Og i Dansk Erhverv, der organiserer en stor del af detailhandlen, regner man også med at holde status quo.

- De sidste par år har julesalget været nogenlunde stabilt, og der er sådan set ikke sket markante ting med økonomien, der gør, at vi kan forvente at det vil udvikle særligt negativt eller særligt positivt i år, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft til Newspaq.

- Det er paradoksalt, for vi ved, at forbrugerne har penge. Deres opsparing er øget markant. Men de bruger ikke så meget, som de kunne bruge, og som de bør bruge, hvis de skal holde gang i det danske samfund, fortsætter Hyltoft.

Flere end to ud af ti danskere regner med at bruge færre penge end sidste år, men lige nu er markedsdirektøren ikke bekymret.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea, vil det dog slet ikke være mærkeligt, hvis julehandlen ryger noget ned i 2012.

- Hvis vi ser på 2009, så skruede vi lidt op. Så skruede vi ned igen i 2010 og op i 2011. Så hvis vi bruger lidt mindre i år, vil det ikke komme bag på mig. Vi har det lidt med, at nogle år så flotter vi os, og andre år synes vi godt, vi kan tillade os at bruge lidt mindre, fortæller Lehmann Erichsen.

Hun understreger også, at det altså er detailhandlen, der bør ryste i bukserne, hvis nogen skal det.

- For de sukker jo efter kunder. Hvis jeg var forretningsdrivende, så ville der stå på min ønskeliste, at danskerne skulle bruge mange penge på julegaver. For en god julehandel, den kan holde hånden under mange erhvervsdrivende, siger forbrugerøkonomen.

Hos Dansk Erhverv erkender man da også, at nogen brancher er mere afhængige af danskernes købelyst op til højtiden.

- Men vi har ingen forventning om at se et markant fald i julesalget. Det hænger til dels sammen med, at det er en højtid, og danskerne generelt er rigtig gode til at holde fast i traditionerne. Og en del af traditionen er altså, at der skal være gave til børn og til mand og kone, ligesom man heller ikke vil gå på kompromis med det, der står på julebordet, siger Henrik Hyltoft.

 

Dagens Gossip