Har du tænkt dig at gå sent i seng i aften?

Skarpt skåret deler vi folk op A og B mennesker og der er fordele og ulemper ved begge dele, men nylige undersøgelser trykt i avisen The Times peger på at folk, der sidder oppe til sent og skal møde tidligt på job dagen efter, har større risiko for at blive deprimeret.

Forskerne bag undersøgelsen fandt ud af, at vi mennesker grundlæggende har forskellige psykologiske indstillinger og her er A og B mennesker altså forskellige.

Derfor spiser du når du mangler søvn. Se hvorfor på udeoghjemme.dk

Social træthed

Det står endnu ikke klart, hvor visse folk springer friske og glade ud af sengen, når vækkeuret ringer tidligt om morgenen og hvorfor andre slet ikke magter det. Men forskere har mistanke om at det skyldes, at natteravne lider af ’socialt jetlag’, hvorimod A mennesker om morgenen allerede er ovre gårsdagens strabadser.

Det er altså ikke nemt for B mennesker at komme tidligt op, og det er ifølge doktor Jessica Rosenberg fra The Institute of Neuroscience and Medicine i Jülich, Tyskland et problem i forhold til arbejdsmarkedet:

- B mennesker har sværere ved at passe ind i de gængse arbejdsrytmer, som normalt starter tidligt på dagen, og som resultat kommer de til at lide af søvnunderskud.

Du vælger ikke selv

Uheldigvis kan vi ikke selv vælge hvilken slags menneske, vi har lyst til at være. Undersøgelsen viser at 50 procent er arv og 50 procent er miljø, som spiller ind når vores krop vælger, hvad den vil være.

Og forskningen peger på at de store problemer først begynder at vise sig, når vi mennesker begynder at kæmpe imod og ændre vores naturlige søvnrytme med at drikke kaffe, alkohol eller prøver at sove ud i weekenden. Det giver mere rod i dit system end det gør godt.

Familiejournal.dk giver simple tips til en bedre søvn

Er du derfor en af dem, der meget gerne vil sidde oppe til sent, så forsøg om ikke du kan gå i seng lidt før. Det vil hjælpe på din træthed dagen efter og give dig mere energi, gøre dagen nemmere og dermed sænke risikoen for, at du føler dig deprimeret over dagligdagen.

Blev du alligevel oppe til sent i går, så hold igen med kaffen og sørg i stedet for at holde dig i gang med et par frisk gåture i løbet af dagen.

Af Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, NewsDesk Aller Media.

 

Dagens Gossip