Hashmisbrug på institution ryster eksperter

27/05/2013 10:18

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Den offentligt ejede døgninstitution Nexus i Jægerpris beskyldes for at tillade institutionens unge beboere at have et omfattende hashmisbrug på daglig basis, rapporterer DR's nyhedsmagasin 21 Søndag.

Ved hjælp af skjult kamera afsløres det blandt andet, at de unge har et åbenlyst misbrug af hash.

Desuden er 21 Søndag kommet i besiddelse af 11 af de unges logbøger på stedet. De giver et unikt indblik i hver af de anbragtes dagligdag, som medarbejderne noterer ned. Også her dominerer hashen.

Hashmisbruget er så omfattende, at det ryster flere eksperter.

- Problemet er, at man ikke arbejder med hashforbruget. Man har givet op i visse situationer, siger overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom til 21 Søndag.

Institutionen har løbende cirka 12 unge boende og ejes og drives af Københavns Kommune. Nexus slår sig op som behandlingsmulighed for unge mellem 14 og 18 år, der har psykiske problemer og misbrug, samt unge på vej ud i kriminalitet.

Nexus modtager omkring 1,2 millioner kroner årligt for hver anbragt. De skal blandt andet gå til udvikling og behandling af de unge, så de kan komme på ret køl, og bostedet skal være et alternativ til fængsel.

Nexus har også en intern skole. Også her er frustrationerne over hashen store. En lærer fortæller til 21 Søndag, hvordan anbragte unge ryger hash om natten og i skoletiden, så han ikke kan undervise dem.

Han har måttet bære en af drengene fra klasseværelset og op på drengens værelse, fordi han var så skæv af hash, at han lå på gulvet.

Forholdene på Nexus møder massiv kritik fra politisk hold i Københavns Borgerrepræsentation. Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative vil derfor melde døgninstitutionen til Folketingets Ombudsmand.

- Når ganske unge mennesker på institutionen - helt ned til 14 år gamle - åbenlyst får lov til at ryge hash både dag og nat, og ledelsen og pædagogerne bare lader stå til, så er vi derude, hvor det er fuldstændigt uacceptabelt, siger Leslie Arentoft (V) i en pressemeddelelse.

Nexus modtager - afhængig af belægningen - op mod 14 millioner kroner om året i kommunale skattekroner for de anbragte unge.

/ritzau/