Hattrick på Camp Nou: Messi massakrerede danskernes Ajax

Der var engang, da Ajax var større end Barcelona. Det var dengang i begyndelsen af 1970’erne, da hollænderne tre år i træk anført af Johan Cruyff vandt Europa Cup’en for mesterhold.

I dag er det omvendt. I dag er det Barcelona, der er storebror i forholdet, men som dengang for 40 år siden, er det stadig med en tydelig personlighed som den mest iøjnefaldende og helt afgørende forskel på Barcelona og (næsten) alle de andre. Lionel Messi. Verdens bedste. Tirsdag scorede hans evige rival tre gange for Real Madrid. Onsdag rakte han selv fingeren op med et hattrick i 4-0 sejren over blodsbrødrene fra Ajax Amsterdam.

For første gang nogensinde mødtes Barcelona og Ajax med Christian Poulsen centralt og Nicolai Boilesen på en uvant venstre wing, i en kamp med noget på spil. Pudsigt for to klubber, der i en evighed har været en del af den europæiske top, og som gennem menneskealdre har knyttet tætte personlige og taktiske bånd.

Rinus Michels inspirerede Johan Cruyff, som var manden, der fandt Guardiola, som føler sig kraftigt inspireret af Luis van Gaal, der lige som Rinus Michaels og Johan Cruyff har været træner i både Ajax og Barcelona - samt Bayern München, hvor Pep Guardiola tog over i sommer. Er der forskelle i stil? Ja lidt, svarer fodboldforfatteren Jonathan Wilson, men det svarer til to gamle marxister, der diskuterer doktrinære bagateller, for i bund og grund er de alle en del af den samme filosofiske tråd. Og naturligvis har også den nuværende Ajax-træner Frank de Boer selv spillet i Barcelona. Med ansættelsen af Gerardo Martino inden denne sæson, hentede Barcelona en træner, der ikke var en del af dette fletværk, men som dog er skolet af possession- og presglade Marcelo Bielsa, Guardiolas store læremester, da han i begyndelsen af 1990’erne spillede under ham i Newells Old Boys.

Nok er Barcelona og Ajax af samme skole, men i den nuværende forfatning er forskellen på de to holds niveau så stor, at det onsdag kun virkede som en rigtig påstand, hvis man samtidig pointerede, at det vel at mærke var hold fra skolens forskellige klassetrin.

Selv på en aften som onsdag var Barcelona uden at være usårlige, men stadig præget af sidste sæsons afmatning og nye hænders formning, hollænderne overlegne. Netop derfor var de overlegne. Barcelona spillede ikke godt, men var overlegne. Der var ingen magi over en tæmmet Neymar, der var ikke det vilde genpres, vi så under Guardiola og kunne forvente af et hold under en træner af Bielsa-skolen, og når Barcelona blev farlige, var det mest, fordi Messi igen var sig selv.

Først hamrede han efter godt 20 minutters spil en frisparksbold i mål via den ene stolpe, og efter pausen skudfintede og scorede han til 2-0. Piqué fik lov at heade en bold i mål til 3-0, inden Messi scorede igen, og så var det egentlig kun en understregning af, at Ajax lige nu har langt op til afgangsklassen, at de på denne første skoledag i Champions League 2013/14 brændte et straffe.

I gruppe H's anden kamp vandt AC Milan hjemme med 2-0 over Celtic på to scoringer i de sidste otte minutter af en kamp, hvor Celtic havde været godt med og var tæt på at komme på 1-0 med et skud på overliggeren.

I gruppe G vandt Atletico Madrid hjemme med 3-1 over Zenit Skt. Petersborg, mens FC Porto tog til Østrig og besejrede Austria Wien med 1-0.

I syditalien slog Napoli sidste sæsons finalister, Borussia Dortmund, med 2-1 i en dramatisk affære, mens Arsenal i det andet opgør i den hårde gruppe F slog Marseille med samme cifre.

Mere overraskende var resultaterne i gruppe E. Schalke sejrede som ventet over rumænske Steaua Bukarest, mens FC Barsel leverede aftenens store sensation med en udesejr over Chelsea.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip