Hawaii ramt af tsunami-bølger efter skælv

Efter et jordskælv i Canada lørdag nat, som målte 7,7 på richterskalaen og udløste et tsunami-varsel for øgruppen Hawaii, har de første bølger ramt Hawaiis kyster.

Kort før klokken 10 dansk tid - klokken 23 lørdag aften på Hawaii - begyndte de første tegn på energien fra jordskælvet at kunne ses på hovedøen Oahus mest østlige by, Makapuu.

Omkring midnat på Hawaii er bølgerne fortsat på vej ind mod kysterne - nogle steder op til 1,5 meter høje.

- Der kommer fortsat bølger ind, men indtil videre har de været lavere end forventet. Vi fastholder dog varslet og advarer folk om at vende hjem for tidligt, siger Gerard Fryer fra Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) til tv-stationen CNN.

PTWC forventer at bølgerne vil rulle ind i fire etaper, hvor det ofte er den tredje og fjerde omgang bølger som er kraftigst. Bølgerne på 1,5 meter - svarende til fem fod - forventes at være en del af den tredje etape af bølger, oplyser CNN.

Det er endnu uvist, hvordan tsunami-energien vil bevæge sig imellem øerne på Hawaii, hvor bølgerne vil kunne forårsage større skade end ved de østvendte kyster, fortæller Gerard Fryer på CNN.

PTWC slår fast, at der stadig er risiko for højere bølger i de kommende timer og fastholder beredskabet på ø-gruppen.

 

 

Dagens Gossip