Henrettelser i Indonesien: Lande kalder ambassadører hjem

Skrevet af admin

18/01/2015

Mest læste i dag

Holland og Brasilien har givet deres ambassadører i Indonesien besked på at vende hjem, efter at to af landenes statsborgere er blevet henrettet i den sydøstasiatiske nation.

Reaktionen falder søndag, få timer efter at en hollænder og en brasilianer sammen med tre andre udlændinge fra henholdsvis Nigeria, Malawi og Vietnam samt en indonesisk statsborger fik eksekveret deres dødsstraffe for narkoforbrydelser.

De er blevet henrettet ved skydning, oplyste en talsmand for Indonesiens anklagemyndighed.

Ud over at kalde ambassadøren i Jakarta hjem, advarer Brasilien om, at henrettelsen kommer til at påvirke landets indbyrdes forhold til Indonesien.

- Brugen af dødsstraf, som verdenssamfundet i stigende grad fordømmer, påvirker vore landes forhold alvorligt, meddeler den brasilianske regering i en skriftlig udtalelse offentliggjort af det statslige nyhedsbureau.

Også Holland, den tidligere kolonimagt i Indonesien, tager skarpt afstand fra henrettelsen af en af landets statsborgere og har taget konsekvensen ved at kalde ambassadøren hjem.

- Det er en grusom og umenneskelig straf, der svarer til en uacceptabel fornægtelse af menneskelig værdighed og integritet, siger den hollandske udenrigsminister, Bert Koenders.

Før sin død takkede den hollandske statsborger Hollands regering for dens bestræbelser på at få hollænderen hjem, selvom det altså ikke lykkedes.

De dødsdømte var fire mænd og to kvinder, skriver den amerikanske tv-station CNN.

Henrettelserne fandt sted kort efter midnat natten til søndag lokal tid.

I 2008 indførte Indonesien et midlertidigt stop for brugen af dødsstraf, men genoptog henrettelser i 2013, hvor fem mennesker blev henrettet. Der blev ikke foretaget henrettelser i Indonesien sidste år.

Det er de første henrettelser, der bliver udført under præsident Joko Widodos styre. Han overtog præsidentposten i oktober.

Indonesien har strenge narkolove, og præsident Widodo har varslet en hård kurs over for narkodømte.

/ritzau/Reuters