Her er de 12 anbefalinger om danske byggejob

Det udvalg, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tidligere på året nedsatte, er i dag kommet med 12 anbefalinger. Leo Larsen-udvalget, som ekspertudvalget hedder, præsenterer, hvad behovet er i forhold til mængden af arbejdskraft til fremtidens store byggerier. Offensiv virksomhedsservice i jobcentre og beskæftigelsesregionerne.Regional samordning og koordinering af indsatsen for ledige i beskæftigelsesregionerne.Målretning af særskilte uddannelsesmidler i beskæftigelsesregionerne til ikke-faglærte ledige.Opfølgning, vejledning og information overfor ledige.Øget brug af realkompetencevurdering af ledige.Bedre information om konkrete jobmuligheder inden for bygge- og anlægsområdet til ledige.Målrettede CV-oplysninger fra ledige i forhold til bygge- og anlægsområdet. Jobrotation rettet mod bygge- og anlægsområdet. Systematisk, løbende overvågning af infrastrukturprojekter, arbejdskraftbehov og rekruttering. Fokus på at få højtuddannede ledige til bygge- og anlægsområde. Flere lære- og praktikpladser i forbindelse med store udbud.Særligt informationsmateriale om jobcentrene og a-kassernes mulighed for at bistå udenlandske entreprenører med rekruttering af ledige.

Mange af fagforeningerne i Danmark er tilfredse med udvalgets anbefalinger.

Per Christensen, der er forbundssekretær i 3F, er enig i de punkter, som udvalget opstiller. Ifølge ham er det essentielt med nogle drastiske ændringer i beskæftigelsespolitikken for at få fat på de job, der kommer i forbindelse med fremtidens offentlige byggerier, så de ikke går til udenlandsk arbejdskraft.

»Alle udvalgets anbefalinger peger i retning af, at der er system-fejl i beskæftigelsespolitikken. Dem skal vi have rettet op på, hvis vi skal være sikre på, at hovedparten af de nye job går til danske lønmodtagere og ikke til underbetalt udenlandsk arbejdskraft. Det er helt afgørende, at vi sikrer, at danskerne er klædt på med de rette kompetencer, når jobbene dukker op,« siger han i en pressemeddelelse.

 

Dagens Gossip