Her er op- og nedturene fra Borgen i år

* 1. januar: Danmark bliver formelt formand for EU frem til 1. juli. Da Danmark står uden for euroen, og en stor del af dagsordenen handler om den økonomiske krise, er forventningerne til det danske EU-formandskab ikke høje.

* 1. januar: Thorning holder sin første nytårstale. Et gennemgående budskab i talen er, at den økonomiske krise ikke er slut og at danskerne skal forberede sig på flere reformer.

* 22. marts: Regeringen indgår en bred energiaftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Konservative. Aftalen sætter rammerne for klima- og energipolitikken frem til 2020 og retningen helt frem til 2050.

* 7. juni: Trepartsforhandlingen falder til jorden, da regeringen ikke vil fortsætte forhandlingerne, efter at lønmodtagerne afviser at afgive mindst én helligdag eller fridag. Det efterlader et hul på fire milliarder kroner i regeringens planer og betyder prestigetab for både statsminister Helle Thorning-Schmidt og LO-formand Harald Børsting.

* 22. juni: Regeringen indgår en skattereform med Venstre for næsen på Enhedslisten. Det sker efter et forløb, hvor Venstres formand Lars Løkke Rasmussen fik kritik af både bagland og erhvervsliv for i første omgang at forlade forhandlingsbordet. Hovedbestyrelsen i Enhedslisten havde godkendt aftalen, men kort før offentliggørelsen går regeringen og Venstre ud og fortæller, at skattereformen er faldet på plads. Det fik efterfølgende en harmdirrende Johanne Schmidt-Nielsen (E) til at bekende, at partiet ikke længere fungerer som støtteparti for regeringen.

* 7. september: Udenrigsminister Villy Søvndal træder tilbage som formand for SF efter syv år på posten som partiets frontfigur.

* 13. oktober: SF's erhvervsordfører Annette Vilhelmsen bliver partiets ny formand i kampvalg med partitoppens kandidat, minister for sundhed og forebyggelse, Astrid Krag. Den efterfølgende regeringsrokade på SF-ministerposterne betyder, at Ole Sohn stopper som erhvervs- og vækstminister, og Thor Möger må overlade pladsen som skatteminister til Holger K. Nielsen.

* 6. november: Regeringens akutjobpakke bliver vedtaget ved en afstemning i folketingssalen, hvor Venstre stemme gult, hvilket vil sige hverken for eller imod. Med pakken vil regeringen sikre 12.500 akutjob til de ledige, der ved årsskiftet står til at falde ud af dagpengereformen.

* 11. november: Regeringen indgår en finanslovaftale for 2013 sammen med Enhedslisten. Støttepartiet må strække sig langt for at undgå en blå finanslov, og Enhedslisten vælger i frustration at gå fra det efterfølgende pressemøde i Finansministeriet.

* 30. november: Regeringen indgår en aftale om forsvaret med alle folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten. Aftalen sparer 2,7 milliarder på forsvarets budget. Frem til det sidste truede Dansk Folkeparti ellers med at forlade forhandlingerne og derved blokere for dele at skatteaftalen frem til 2015.

* 5. december: Uffe Elbæk (R) beslutter sig for at træde tilbage som kulturminister efter beskyldninger for nepotisme i forbindelse med fem arrangementer på Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvor han tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand nu er ansat. Marianne Jelved bliver dagen efter udpeget som ny kulturminister.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip