Her er svaret på, hvor fedtet forsvinder hen, når du taber dig

De fleste, som har prøvet en kur, hvor de går i ketose - det vil sige forbrænder fedt i stedet for kulhydrater - ved, at det kan give en frygtelig dårlig ånde.

Det er der en ret god grund til viser det sig.

For selvom vægttab er et evigt emne, har et studie vist, at mange sundhedseksperter og læger faktisk ikke ved, hvor fedtet forsvinder hen.

Det blev fysikeren Ruben Meerman interesseret i, da han selv tabte 15 kg og ikke kunne få svar på, hvor fedtet blev af. Derfor gik han i gang med at undersøge sagen selv. Det skriver Science Alert.

For at finde svaret lavede han et samarbejde med Andrew Brown, som er leder af UNSW School of Biotechnology and Biomelecular Sciences.

Man tager på, når kulhydrater og protein, vi har spist (og ikke forbrændt) bliver omdannet til triglycerider, der igen bliver lagret inde i fedtceller. For at tabe sig, skal man nedbryde triglyceriderne til kul.

Læs også: Eksperter: Sundhedsguruer gør folk usunde

Forsøget viste at for at nedbryde ti kg fedt, skal man inhalere 29 kg ilt - og i øvrigt også forbrænder 94.000 kalorier mere, end man spiser. Den reaktion producerer 28 kg CO2 - eller kulilte - og 11 kg vand, som man tisser ud. Dermed bliver størstedelen af fedtet altså åndet ud gennem lungerne.

- Vores beregninger viser, at lunger er det primære udstødende organ for fedt, skriver de i rapporten.

Men de havde svært ved at regne ud præcis, hvordan det foregik. Efter flere måneders beregninger kom de frem til, at 84 procent af fedtet bliver udåndet, mens 16 procent bliver tisset ud som vand.

Spørgsmålet er så, om fedtet vi udånder vil bidrage til klimaforandringerne. Her er det korte svar nej.

Læs: Du kan ikke løbe dig fra de ekstra kilo: Forskning slår fast, at motion ikke hjælper med vægttab

- Det viser nogle foruroligende misforståelser omkring den globale opvarmning, som bliver påvirket af, at man lukker ældgamle kulatomer ud i atmosfæren, som var fanget i undergrunden i fossiler. De kulatomer, mennesker udånder, kommer tilbage i atmosfæren få måneder eller år efter, de blev fanget i mad, der blev lavet af en plante, siger Ruben Meerman.

Du kan altså ikke bruge din omtanke for miljøet som en undskyldning for ikke at gå i gang med et vægttab.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip